Vláda rozhodne, jak se bude určovat místně obvyklé nájemné

26.11.2013 15:01

Vláda na svém středečním zasedání rozhodne, jak se bude určovat srovnatelné nájemné obvyklé v daném místě. Materiál, který jako prováděcí předpis k novému občanskému zákoníku předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj, předpokládá několik postupů.

Vláda rozhodne, jak se bude určovat místně obvyklé nájemné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Posudek soudního znalce, stanovení obvyklého nájemného podle minimálně tří srovnatelných bytů či vyhledání srovnatelného nájemného v mapě místně obvyklého nájemného, pokud ho daná obec vypracovala. Takové možnosti budou mít ti, kteří se po Novém roce nedohodnou na výši nájemného.

"Pokud k ujednání o změně nájemného nedojde, umožňuje nový občanský zákoník obrátit se na příslušný soud s návrhem na rozhodnutí o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá," píše MMR v odůvodnění předkládaného materiálu. Právě metodiku určování tohoto nájemného řeší nové nařízení vlády. Podle něj výše obvyklého nájemného odráží aktuální nabídku a poptávku na místním trhu s byty. Informace proto nesmí být starší než dva roky.

MMR totiž nevyhovělo připomínkám ministerstev financí a vnitra

Materiál však jde na jednání vlády s rozpory, MMR totiž nevyhovělo připomínkám ministerstev financí a vnitra. Oba resorty požadovaly zrušit mapy místně obvyklého nájemného. "MMR považuje možnost zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě pomocí vyhledání v přehledu či mapě místně obvyklého nájemného za jednu ze zásadních možností, jak zjistit srovnatelné nájemné," reagovalo MMR na výtky a zdůraznilo, že vypracování přehledu či mapy místně obvyklého nájemného je jen na iniciativě konkrétní obce. "Právní předpis obcím takovou povinnost neukládá a ani ukládat nemůže," ujišťuje v předkládací zprávě MMR.

Ani nový prováděcí předpis nemění základní předpoklad, že výše a změna nájemného se prvotně ujednává dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem. Až v případě, že se nedohodnou, stanoví výši nájemného soud.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…