Vláda schovala, Středula odhalil. „Katastrofa.“ Má se sáhnout na platy

02.06.2023 9:02 | Ze sítí

MONITORING Bývalý kandidát na prezidenta, ale hlavně odborářský šéf Josef Středula se obrátil na občany České republiky s mimořádným vystoupením. Podnětem pro něj se staly informace obsažené v Předkládací zprávě pro přípravu rozpočtu na rok 2024, ale hlavně prý to, že si vláda udělila výjimku tak, aby některé údaje mohla tajit a nemusela problematiku řešit veřejně. Středula vyzval vládu k okamžitému jednání pod pohrůžkou: Jestli ne, tak věci a kroky, které budou následovat, jdou ryze jen na váš vrub.

Vláda schovala, Středula odhalil. „Katastrofa.“ Má se sáhnout na platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Josef Středula

„Omlouvám se za dnešní formu, ale dnes mimořádně,“ zahájil Josef Středula svůj proslov s tím, že tuto formu volí, protože před malou chvílí se mu do rukou dostalo něco, co považuje za neuvěřitelné.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
„Vláda si nechala dát výjimku, aby nemusela něco dát do veřejného připomínkového řízení a dala to pouze do neveřejné části eKlepu (Elektronická knihovna legislativního procesu – pozn. redakce) takový materiál – je to Předkládací zpráva k přípravě rozpočtu České republiky, ve které se mimo jiné píše, že chtějí udělat následující opatření,“ začal Středula jmenovat některá z opatření uvedených v dokumentu:

– úsporu ve formě snížení objemu prostředků na platy

– snížení stupnic platových tarifů pro všechny zaměstnance veřejného sektoru o 5 procent

– pětiprocentní snížení příspěvku na výkon státní správy ve vazbě na snížení stupnic platových tarifů

To podle šéfa odborů znamená, že to zaplatí lidé.

„Ne politici, ti už si přidali,“ dodal ještě a pokračoval dalšími opatřeními zmíněnými v Předkládací zprávě.

– odložení automatické valorizace platby

To podle šéfa Odborů znamená odložení plateb státních pojištěnců o rok z 1. 1. 2024 na rok 2025.

„Kdo ví, jak to bude v roce 2025, ale znamená to, že to odskáče české zdravotnictví a výkon zdravotní péče,“ je si jistý Středula a pokračuje dalším opatřením.

– snížení výdajů na výzkum, vývoj a inovace o cca 10 procent pro rok 2024

„Takže my se nemůžeme stát zemí, která bude HI-TEC, ale v tomto případě jdeme o několik let zpátky a ohrozíme i tuto nesmírně významnou část pro růstový potenciál České republiky,“ poukazuje Josef Středula na dopady omezení prostředků jdoucí na vědu a výzkum.

Seznam opatření uzavírá

– snížení výdajů na vybrané dotační tituly a jiné výdaje  

„Ale co je opravdu nejvíce zarážející je, že materiál nebyl na základě výjimky předložen do vnějšího připomínkového řízení,“ opakuje Středula svoje zklamání.

„Takže nejenom bez debat, ale vlastně důvěrně,“ pokračuje v kritice vládní komunikace.

„Veřejnost o tom vůbec neví a v tomto případě nelze hovořit o jakémkoli druhu sociálního smíru, jak to říkal pan premiér, když představoval balíček,“ upozorňuje Středula.

„Ale toto ještě vyostří i tak nepříjemnou situaci, která v tuto chvíli v České republice je. A za to může vláda, nikoli odbory,“ je si jistý odborářský předák.

„Za to může způsob, jak se to vede,“ vystupňoval ještě svoji kritiku stávající vlády.

„A jestli je možno vůbec ještě něco říci na tu adresu, tak to je: Okamžitě pojďte sednout za jednací stůl. Jestli ne, tak věci a kroky, které budou následovat, jdou ryze jen na váš vrub,“ varoval Středula velmi důrazně premiéra Petra Fialu (ODS).

„Děkuju za pozornost,“ ukončil Středula svoje mimořádné vysílání, které zřejmě ještě vyostří vztahy mezi vládou a odborovými organizacemi.

Josef Středula svoji nespokojenost s vládním působením ale neomezil jen na zmíněné video, reagoval také na twitteru, kde napsal:

„Tohle je neskutečné! Plány vlády na úspory v roce 2024 až 2026, jak je předložilo MF v rámci přípravy SR na tyto roky. NEVEŘEJNĚ. BEZ PŘIPOMÍNKOVÉHO ŘÍZENÍ.

Katastrofa pro st. zaměstnance, kteří to mají zaplatit i pro zdravotnictví i pro výzkum – to jsou ta prorůstová opatření???“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Středulo!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 02.06.2023 9:39:09
Buď pracujete pro lidi nebo pro vládu! Nemůžete jen mlít pantem, protože jste členem nějakého Aspen-institutu a máte svázané ruce! Buď jděte okamžitě od válu, nebo naplánujte konečně generální stávku! Určitě do ní půjdou i ti, kdož nejsou státními zaměstnanci.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…