Vláda se usnesla: Povinné respirátory či zdvojené roušky budou až od čtvrtka

22.02.2021 23:19

Ministr zdravotnictví Jan Blatný po jednání vlády oznámil, že kabinet rozhodl o povinnosti nosit respirátory či dvě na sobě nasazené chirurgické roušky od čtvrtka. Povinné budou v obchodech, provozovnách služeb, v prostředcích i na zastávkách veřejné dopravy nebo v ambulancích. Zatím vláda počítá s částečným návratem dětí do škol počínaje 1. březnem. Shodla se také na prodloužení programu Antivirus do konce dubna.

Vláda se usnesla: Povinné respirátory či zdvojené roušky budou až od čtvrtka
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Původně Blatný avizoval, že povinnost bude platit už od dnešní půlnoci. Výjimky budou platit podobně jako u nošení roušek, například pro malé děti, školky, soudce nebo sportovce.

Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky budou lidé muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Doma vyrobenou látkovou roušku lze podle Blatného nosit v ostatních budovách a venku ještě do konce února. Pak pouze chirurgickou či respirátor. Výjimku z nošení kvalitnější ochrany dýchacích cest mají podle ministra děti do 15 let, jelikož velikosti na jejich obličeje nejsou k dispozici.

Nově také platí, že karanténa nebude nařizována lidem, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních třech měsících, i těm, kterým bylo aplikováno kompletní očkování.

Rovněž se podle Blatného stále počítá s návratem dětí do škol 1. března. Podmínkou je však stále dostatek testů a platnost pandemického zákona.

Ministr vnitra Hamáček zopakoval, že vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky. Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti. Testy mají pomoci vrátit děti do škol.

Vláda dnes také rozhodla o prodloužení dočasného programu Antivirus do konce dubna. Z něho stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Od března by se peníze nově měly vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce. 

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…