Vláda se vrátí k protiteroristickému balíčku

31.08.2016 6:27

Vláda se na dnešním jednání vrátí k protiteroristickému balíčku, jehož projednávání v červnu odložila. Návrh počítá s využitím informací od zpravodajských služeb jako důkazem u soudu, změnách ve vyhošťování či udělování azylu cizincům nebo rozšířením kontrol přeshraničního převozu peněz. Cílem materiálu je snížit riziko teroristického útoku. Vznikl jako reakce na loňské ataky teroristů v Evropě.

Vláda se vrátí k protiteroristickému balíčku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byla mimo jiného analýza hrozeb pro Českou republiku nebo zpráva o situaci v oblasti migrace k 31. březnu

Kromě protiteroristického balíčku předloží ministr vnitra svým kolegům k posouzení rovněž zakázku na hlavního poskytovatele integračních služeb pro cizince. Vítěz tendru by mohl získat zakázku na příští tři roky, jejíž cena se odhaduje na 520,5 milionu korun. Letos integrační služby zajišťuje Charita ČR.

Dalšími zakázkami, o kterých ministři rozhodnou, jsou tendry na výstavbu čtyř nových úseků na dálnici D11 z Hradce Králové do Jaroměře a na dálnici D3 z Úsilného do Třebonína. Celkem jde o stavbu více než 40 kilometrů nových dálnic za předpokládaných 21 miliard korun.

Ministři posoudí rovněž návrhy ministerstva práce a sociálních věcí na pomoc neúplným rodinám s dětmi. Úřad navrhuje mimo jiné zvýšení přídavku na děti o stokorunu měsíčně, rozšíření okruhu rodin s nárokem na přídavek na dítě či zlepšení efektivity vymáhání nezaplaceného výživného. Už dříve přišlo ministerstvo s návrhem na zavedení zálohového výživného za neplatiče alimentů, nenašlo pro něj ale podporu v koalici.

Kabinet se bude rovněž zabývat novelou zákona o evidenci obyvatel, podle které by lidé, kteří mají trvalé bydliště na obecních úřadech, to měli mít od příštího roku vyznačeno v občanských průkazech. Loni bylo na úřadech přihlášeno 381.000 občanů, podle ministerstva vnitra přitom je v Česku kolem 70.000 bezdomovců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…