Vláda selhává kvůli Nečasovi. Stojí na místě a je arogantní

27.06.2011 10:53

Lidé stále chtějí reformní antikorupční vládu. Takovou vládu, jakou sliboval Petr Nečas před volbami. Přesto tu jeho skutečnou vládu už podporuje jen 16 procent veřejnosti. Proč? Právě kvůli Nečasovi, který zklamal všechna očekávání.

Vláda selhává kvůli Nečasovi. Stojí na místě a je arogantní

Alespoň tak si to vykládá Marek Švehla z Respektu. Ve svém komentáři shrnuje, že právě Nečas je původcem veškerých vládních potíží. Do volebního klání (a do čela ODS) přitom vstupoval "s pověstí čestného, příjemně obyčejného inteligentního člověka", vystupoval velmi věcně. Zkrátka byl to pravé, co lidé potřebovali po agresivitě Mirka Topolánka.

Jenomže byl celou svou kariéru v pozadí ODS a zřejmě neví, jak styl své politiky změnit. Pořád je v pozadí, pořád je v ODS. Vládu nevnímá jako svoji, nehájí ji jako jednotný organismus, straní ODS a není schopen si pořádně "dupnout".

"Dobrý vůdce umí své lidi strhnout k dělání politiky, přesvědčit je o důležitých věcech. Tohle Nečas zřejmě nedělá, nebo dělá, ale neumí," podotýká Švehla.

Plané sliby a antikorupce kdeže

Nečas rovněž sliboval serióznost uvnitř ODS. Že prý zatočí s kmotrovským břečťanem, který stranu obrostl. "Není známo, že by s tím cokoli udělal."

Selhává i ve vládě, ve věcných bodech, které si stanovil. "Věděl, že nepříjemné reformy vládě popularitu nezajistí, a že ji tedy bude muset získávat jinak - především jako přesvědčivý důvěryhodný vůdce, který na potřeby země myslí víc než na momentální výhody domovské strany nebo své vlastní. Místo toho dělá přesný opak."

Ze své pozice podle Švehly štve proti lidem, kteří naopak premiérskou podporu velmi nutně potřebují. Ať už jde o "whistleblowera" Libora Michálka, nebo policejního prezidenta Petra Lessyho, který se postavil za svůj vyšetřovací tým, když ho veřejnost osočila, že zametl pod koberec korupční kauzu kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila. Boj proti korupci je tedy tatam a Nečas jen neustále stojí na místě.

Lidé chtějí reformního premiéra. Nečas jím zřejmě není

"Nečas zkrátka jako vůdce propadává na všech frontách. Neumí vytvořit dobrou atmosféru ve vládě, vysvětlit reformy, zastat se v pravý okamžik lidí, kteří to potřebují. Místo toho je z něj na hony cítit arogance a přehlíživost. Poměrně dobře víme, co nechce, co ale chce, to už mnohem méně," konstatuje Švehla.

Ve společnosti přitom pořád přetrvává ta stejná poptávka - "po reformním antikorupčním premiérovi, který chápe rizika dnešního světa a umí k jejich řešení strhávat ostatní". Petr Nečas ovšem zřejmě není adekvátní nabídkou.

Čtěte:

Nečas je velmi slabý premiér. Stáhl se do ulity, kritizuje Hašek

Klausův exrádce: Neuvěřitelně slabý Nečas a nezvladatelný Kalousek

Matějka (Svobodní): Tak slabý premiér, jako je Nečas, byl snad jen Špidla

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …