Vláda v Bruselu jen srazila paty! Zahradil se v rozhlase pořádně rozčílil

29.09.2015 19:45

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) zavítal do úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Na koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), Andreje Babiše (ANO) a Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nenechal nit suchou za to, jaký postoj zaujali pánové ke kvótám na uprchlíky. V zásadě je to tak, že se český vlk nažral a evropská kvótová koza zůstala celá. A to je podle Zahradila jednoznačně špatně.

Vláda v Bruselu jen srazila paty! Zahradil se v rozhlase pořádně rozčílil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Hned na úvod se zostra opřel do české vlády za to, že do posledního dechu nebojuje proti kvótám. Měla by se postavit po bok Slovenska a povinné kvóty žalovat. „A říci také, jako třeba slovenský ministr vnitra, že bez ohledu na výsledek hlasování nebude toto opatření realizovat,“ zdůraznil europoslanec. Jak premiér Sobotka, tak první místopředseda vlády Babiš už ale dali najevo, že nebudou Bruselu dále vzdorovat.

Posteskl si také nad tím, že česká vláda nechtěla eskalovat napětí okolo uprchlické krize a svolila k hlasování na radě ministrů vnitra, kde jsme byli přehlasováni. „Já nechci konspirovat, ale na mě to dělá dojem, že vláda přijala taktiku, ve které ukázala boj proti kvótám, ale na druhou stranu se snažila, aby si neudělala v EU příliš mnoho nepřátel,“ kroutil hlavou host.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Česká vláda vyslala signál, který říká, když nás přehlasujete, tak my sice možná budeme chvíli brblat, ale potom srazíme paty,“ pokračoval v kanonádě na současný český kabinet Sobotky a Babiše Zahradil. To by mohlo také znamenat, že se Česká republika poslušně skloní před dalšími nápady, např. před unifikací azylového řízení v rámci EU. Může jít ale i o jiné nápady. Zahradil toho za mnoho let v Evropském parlamentu zažil tolik, že ho prý hned tak něco nepřekvapí.

Pár slov zaznělo také na adresu Polska, které nakonec nehlasovalo v otázce kvót s Visegrádskou čtyřkou. Vysvětlení pro to jsou podle Zahradila v zásadě dvě. Jedno říká, že současná polská vláda jen stříhá metr, protože průzkumy naznačují, že v nadcházejících volbách prohraje. Poražení politici by pak mohli získat např. nějaká místa v Bruselu. „To je šuškanda,“ poznamenal se smíchem europoslanec.

Druhé říká, že se Poláci kvótám podvolili s tím, že jim bude podána pomocná ruka, pokud se zhorší situace na Ukrajině a na Západ zamíří tisíce tamních občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…