Vláda vám zlevní solární panely. Síkela představil pomoc občanům. Je toho víc

30.03.2022 21:28

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) informoval o připraveném balíčku opatření kvůli zdražování energií. Představil třináct kroků pro domácnosti, firmy i zvýšení energetické bezpečnosti České republiky. Mezi nimi je i podpora a rozvoj fotovoltaických elektráren nebo zvýšení kapacity ropovodu z italského Terstu.

Vláda vám zlevní solární panely. Síkela představil pomoc občanům. Je toho víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Síkela uvedl, že priority kabinetu se zaměřují na adresnou, nikoliv plošnou pomoc. Podle něj rozhazování peněz je krátkodobě líbivé řešení, v dlouhodobém měřítku jsou však zničující pro ekonomiku země. Podle Síkely nejdůležitějším opatřením z nového balíčku je zvýšení životního a existenčního minima o deset procent od 1. dubna.

Síkela plánuje také zjednodušit výstavbu fotovoltaických elektráren, aby se mohla země stát energeticky nezávislá na Rusku. Plánuje také zvýšit prostředky na jejich rozvoj a zjednodušit a zrychlit povolovací řízení pro obnovitelné zdroje energie. Na brífinku po jednání vlády také uvedl, že jsou na jejich rozvoj vyčleněné desítky milionů, které mohou využít jednotlivci. Žadatelé mohou čerpat dotace v rámci Národního plánu obnovy na podporu fotovoltaických systémů až do výše čtyř miliard korun. V tento okamžik jsou žádosti evidovány v částce dvou miliard. Lidem se tak jako forma pomoci například zlevní solární panely, na které reálně většina lidí nemá.

Posílit energetickou bezpečnost Síkela plánuje i v rámci zvýšení kapacity ropovodu TAL (Transalpinský ropovod) z italského Terstu. České republice, Německu a Rakousku by to mělo přinést asi 200 000 tun ropy měsíčně navíc. Bude to muset odsouhlasit německá strana. „Zvýšení kapacity ropovodu TAL je tím krokem, jak snížit závislost na dodávkách z Ruské federace,“ okomentoval záměry vlády.

MPO nechce nechat na holičkách ani firmy zasažené protiruskými sankcemi. V rámci veřejné podpory přijaté Evropskou komisí by měly mít možnost získat až 400 000 eur (asi deset milionů Kč).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…