Vláda vybrala zmocněnce přes dezinformace. Dříve varoval před „lidmi úkolovanými k rozvracení“

24.03.2022 17:11

Novým zmocněncem pro oblast médií a dezinformací se stal zkušený mediální manažer a novinář Michal Klíma, bývalý ředitel Lidových novin nebo Vltava Labe Media. O zřízení postu rozhodla vláda začátkem března v souvislosti s rostoucím počtem dezinformací po ruské invazi na Ukrajinu.

Vláda vybrala zmocněnce přes dezinformace. Dříve varoval před „lidmi úkolovanými k rozvracení“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Klíma, vládní zmocněnec pro dezinformace

„O vytvoření funkce vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací vláda rozhodla 2. března v reakci na stupňující se vlnu dezinformací v ČR, šířených především z Ruska, které oslabují demokratické instituce a mezinárodní směřování ČR,“ píše Úřad vlády v tiskové zprávě.

Klíma bude mít statut poradního orgánu vlády a bude přímo podřízen premiéru Petru Fialovi. „Bude koordinátorem boje proti dezinformacím a jeho úkolem bude mimo jiné komunikace s příslušnými ministry a vedoucími pracovníky orgánů státní správy a spolupráce se složkami státu, které se zabývají oblastmi médií a dezinformací,“ stojí v tiskové zprávě Úřadu vlády.

„Bude také podporovat strategickou komunikaci v Úřadu vlády a spolupracovat na přípravě mediálních nákladů komunikace státu a doporučovat média, skrze která bude komunikace státu realizována,“ doplnil Úřad vlády.

Michal Klíma je jedním z nejzkušenějších českých mediálních manažerů, od 90. let postupně působil jako ředitel Lidových novin, mediální společnosti Economia nebo vydavatelství Vltava Labe Media. Podílel se na vytvoření Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu a je předsedou Nadačního fondu obětem holokaustu.

Klíma už od Fialova nástupu do Strakovy akademie pracoval jako jeho poradce pro oblast médií. V této roli zaujal například kritikou Rady České televize, do které podle něj v posledních dvou letech pronikli zástupc extremistů, kteří se poznají tak, že útočili na vedení ČT.

Klíma také zastává názor, že o vítězství součásné pětikoalice ve volbách rozhodla mravenčí práce novinářů na kauzách Andreje Babiše. „Plejáda nezávislých médií od levicového Deníku Referendum a A2larmu, přes Deník N, Magazín Reportér, Neovlivni.cz, Investigace.cz, Echo 24 a Hlídacího psa po FORUM 24 a Týdeník FORUM. Velmi významnou roli hrají Seznam a Seznam Zprávy a také vydavatelství Economia s Respektem a s Hospodářskými novinami. Spolu s některými pořady České televize a Českého rozhlasu tato média brání tomu, aby informační scéna byla plně manipulována oligarchickými médii a dezinformačními kanály,“ psal pro Forum24.cz, kde v minulých letech často publikoval.

V tomto textu také vytyčil cíle, jak se musí mediální prostředí v Česku pod vládou pětikoalice změnit: „Je třeba co nejdříve přijmout nové zákony o České televizi a Českém rozhlase, které zakotví nový způsob voleb do rad těchto veřejnoprávních médií. Nesmí se opakovat situace, kdy v radách zasedají lidé úkolovaní k rozvracení a poškozování těchto médií místo toho, aby garantovali jejich nezávislost a rozvoj. Je třeba vyřešit financování médií veřejné služby, aby se škrcení jejich financí nemohlo už nikdy stát prostředkem nátlaku k manipulaci obsahu. Je také současně třeba podporovat širokou pluralitu mediální scény. Ve spolupráci s Evropskou komisí, která má podporu plurality jako jeden z cílů, který má na starosti místopředsedkyně EK Věra Jourová, by vláda měla najít způsob, jak finančně podporovat mediální scénu při zachování nezávislosti médií,“ nabádal.

Text končil výzvou, že vláda musí udržet co nejširší mediální scénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…