Vláda vyrazí do Vimperku. Projedná půjčku od EU

07.06.2023 6:30

Žádost o půjčku ve výši zhruba 170 miliard korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost projedná na dnešním zasedání vláda.

Vláda vyrazí do Vimperku. Projedná půjčku od EU
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Při výjezdním zasedání ve Vimperku na Prachaticku ministři projednají i financování výstavby justičního areálu v prostoru bývalých Žižkových kasáren v Českých Budějovicích nebo zvýšení dotace na přípravu projektu Evropské hlavní město kultury 2028.

Členské státy musejí případnou žádost o půjčku předkládat současně se žádostí o změny v už schváleném Národním plánu obnovy. Plán vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. ČR z něj původně měla ve formě grantů získat 179 miliard korun.

Kabinet svou cestou do Vimperka navazuje na březnové zasedání v Jeseníku. Na výjezdním zasedání se opět bude věnovat hlavně tématům souvisejícím přímo s navštíveným místem či problematikou regionů obecně. Na programu je tak například informace o aktuálním stavu výstavby dopravních staveb v Jihočeském a Plzeňském kraji nebo materiál týkající se otáčivého hlediště v zahradě zámku v Českém Krumlově

Ministři absolvují v regionech také separátní program, premiér Petr Fiala (ODS) vyrazí například na kontrolní den dálnice D3, navštíví výstaviště a nemocnici v Českých Budějovicích. Jednat bude i se starostkou Vimperka Jaroslavou Martanovou (STAN). Po zasedání kabinetu budou ministři jednat i se zástupci Jihočeského a Plzeňského kraje a se starosty okolních obcí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proboha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespicak , 07.06.2023 10:46:52
co je to zase za pí****vinu, ty nástroje? Takže 170 miliard + úroky. Do kriminálu s vámi.

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …