Vláda vyšle Pilného do mezinárodních finančních institucí

23.06.2017 11:21

Vláda v pondělí na svém zasedání jmenuje ministra financí Ivana Pilného (ANO) guvernérem ve Světové bance (SB), v Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) a v Evropské investiční bance (EIB) za Českou republiku. Vyplývá to z informací Ministerstva financí a z programu jednání vlády. Zástupci zemí v radách guvernérů se zpravidla stávají ministři financí členských zemí, píše ČTK.

Vláda vyšle Pilného do mezinárodních finančních institucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

„Jedná se o standardní procedurální postup, jehož cílem je zajistit kontinuitu a operativnost působnosti Ministerstva financí České republiky ve výše uvedených institucích, a to z důvodu změny na pozici ministra financí,“ sdělilo MF.

Pilný se stal ministrem financí 24. května poté, co prezident Miloš Zeman odvolal z postu Andreje Babiše (ANO). Odvolání předsedy hnutí ANO z vlády navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), zdůvodnil to pochybnostmi o Babišových příjmech a podezřeními, že vicepremiér obcházel daně či ovlivňoval obsah médií, která dříve vlastnil.

Podle vžité mezinárodní praxe, která byla přijata i ČR, je guvernérem ve skupině Světové banky za Českou republiku jmenován ministr financí a jeho zástupcem viceguvernér České národní banky. V Evropské bance pro obnovu a rozvoj je guvernérem za ČR ministr financí, kterého zastupuje guvernér ČNB. V Evropské investiční bance je guvernérem za ČR ministr financí, funkce alternáta neexistuje.

Světová banka zabezpečuje finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím s cílem snížit chudobu a zlepšit životní standardy na celém světě. Vrcholným orgánem je Rada guvernérů. Ta se schází na výročních zasedáních, která se konají pravidelně v závěru září a počátkem října. Rada guvernérů schvaluje zásadní dokumenty, jako jsou stanovy a roční účetní závěrka, a přijímá zásadní strategická rozhodnutí. Nejvyšším představitelem managementu Světové banky je její prezident.

Rovněž v případě EBRD je nejvyšší orgánem Rada guvernérů. Jsou jí svěřeny všechny pravomoci EBRD. Většinu svých pravomocí deleguje na Radu ředitelů.

Rada guvernérů EIB vydává všeobecné směrnice pro úvěrovou politiku a uděluje bance zmocnění pro finanční operace mimo EU a pro navýšení kapitálu.

Jmenování nových zástupců České republiky v těchto mezinárodních finančních institucích je třeba potvrdit dopisem předsedy vlády generálním sekretářům těchto organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…