Vláda zaspala, a přiznávají to i její členové, odhalil Šafrův Jandourek. Mrtví lidé jenom kvůli volbám

16.10.2020 9:51

Komentátora Jan Jandourka pobuřuje, že ač vláda epidemiologickou situaci podcenila a „trestuhodně zaspala“, což připouští i její členové, premiér Andrej Babiš (ANO) selhání odmítá. Nejhorší však na tom je, kolik obětí si kvůli tomu nemoc vyžádala. „Ty mrtvé, co mohli být dneska živí, má tato vláda na svědomí,“ zdůrazňuje Jandourek ve svém komentáři na serveru Forum24.cz.

Vláda zaspala, a přiznávají to i její členové, odhalil Šafrův Jandourek. Mrtví lidé jenom kvůli volbám
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Jan Jandourek

Že bude zle, bylo podle Jandourka jasné už o prázdninách. „Nejde ale jen o nějaké poslední dva týdny. Jasno bylo už v srpnu, ale někteří lidé si to nechtěli připustit. Nebo spíše hráli o čas,“ dodává.

Sám ministr zahraničí Tomáš Petříček v rozhovoru pro Seznam zprávy připustil zbytečné zpoždění opatření proti novému rychlému šíření koronaviru.

„Myslím si, že některé kroky jsme měli udělat o 14 dní dřív, než byly učiněny. Vím od kolegů, že v průběhu srpna i zahraniční partneři upozorňovali na situaci v Praze. A nejen v Praze, myslím si, že tohoto rozdělování na Prahu a zbytek republiky už bylo dost. Vědělo se ale například, že mladí lidé z Německa se jezdili do Česka bavit, protože tam byla omezená provozní doba restaurací a barů a u nás nikoliv. A u nás se nakazili. Rozhodnutí se měla udělat dříve. Například i nošení roušek ve vnitřních prostorech, což chtěl dříve i ministr Vojtěch. To mohlo přispět k tomu, že by se situace vyvíjela pomaleji.“

Vyjádřil se i k tématu vyslovení nedůvěry vládě, o kterém hovoří ODS: „V tuto chvíli dělá vláda maximum, aby situaci vyřešila. Jsme demokratická země, máme svoje nástroje v parlamentu, jak se dá případně hovořit o nedůvěře vlády.“

Připomíná slova pirátského poslance Ondřeja Profanta z 15. října, podle kterého bylo zřejmé, že vláda měla již několik posledních týdnů jasná data a muselo jí být zcela zřejmé, co se bude dít.  Podle profanta se však nic dlouho nedělo právě kvůli termínu blížících se krajských voleb.

V září se situace začala rapidně zhoršovat a reprodukční číslo stouplo z 1,1 na 1,5. Podle poslední prezentace z 10. října je R odhadováno na 1,53. „Při tomto čísle se počet nakažených zdvojnásobí každých 9 dní! Celé září a první půlku října tak nemoc postupovala touto rychlou geometrickou řadou bez efektivního brždění,“ pokračuje Jandourek.

Premiér Andrej Babiš na to však nijak nereagoval. „Vláda musela vědět, že trasování nefunguje, a kdyby nebylo voleb, nechápali bychom, proč nic nedělá. Jenže po předchozí kampani plné holedbání a výmyslů o tom, jak ANO skvěle modernizovalo nemocnice, by to nejspíš nedělalo dobrý dojem,“ soudí komentátor.

„Takže bylo potřeba získat čas, a to bez ohledu na riziko. Bohužel nefunguje ani ta spravedlnost, že by důsledky nechytré volby, která přivedla k moci politickou divizi Agrofertu, postihla jen voliče tohoto útvaru. Je pravda, že za blbost se platí. V případě viru ale bohužel často platí i ti, co blbí nebyli. Ty mrtvé, co mohli být dneska živí, má tato vláda na svědomí,“ uzavírá Jandourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…