Vladimír Mečiar prý práskal na Alexandra Dubčeka

17.02.2015 9:12

Že byl bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar agentem StB, se říká už od devadesátých let. Server Dennikn.sk, což je projekt novinářů odešlých z deníku Sme před novými majiteli, teď ale objevil, že měl v době normalizace donášet dokonce na Alexandra Dubčeka. Bývalý generální tajemník ÚV KSČ patřil k nejdůkladněji střeženým osobám.

Vladimír Mečiar prý práskal na Alexandra Dubčeka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zavěšení kytic u pamětní desky Alexandra Dubčeka

Vše měli svědkové dosvědčit v devadesátých letech, když se vyšetřovala krádež tajných spisů z tzv. Tisovy vily. Z někdejšího sídla trenčínské StB krátce po listopadu 1989 zmizelo několik klíčových spisů a Mečiar, v té době už slovenský ministr vnitra, byl obviňován, že poslal podřízeného, aby je zlikvidoval.

Spis nyní server získal od Ústavu paměti národa, obdoby českého ÚSTR, který na Slovensku tyto dokumenty archivuje. Svědkové se zmiňovali mimo jiné o tom, že pozdější slovenský premiér měl donášet na Alexandra Dubčeka.

Trenčínský policejní šéf měl mimo jiné sdělit: „Neměl jsem důvod ptát se mjr. Chlebana (místní náčelník StB) na zdroj informací. Bylo mi jasné, že zdrojem je JUDr. Vladimír Mečiar,“ cituje server. Mečiar měl mít k Dubčekovi blízko přes svého kamaráda Vladimíra Krajčího, který byl Dubčekovým švagrem. Přesto však od počátku odmítal, že by na něj donášel a že by na kohokoliv donášel.

Ze seznamu agentů StB měly být na počátku devadesátých let vytrženy stránky, na kterých se mezi agenty nacházelo i jméno Vladimíra Mečiara. Později se je však podařilo zrekonstruovat z karet jednotlivých spolupracovníků. Mečiar, podnikový právník, byl StB nejprve označen za „nepřátelskou osobu“ a vyšetřován v souvislosti s vylepováním letáků o roce 1968. Později se měl stát kandidátem tajné spolupráce s krycím jménem Doktor. Neprokázalo se však, že by byl agentem, tedy dobrovolným spolupracovníkem. Svědkové navíc připomínali Mečiarovy údajné kontakty se sovětskou tajnou službou. Oficiálním důvodem měla být správa objektů sovětské armády, které se nacházely v areálu továrny Skloobal Nemšová, kde Mečiar jako právník pracoval. Jakýkoliv kontakt se Sověty však Mečiar vždy odmítal.


 

 

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …