Vládní návrh na získání miliard z Lesů ČR a Budvaru odložen

03.11.2014 16:58

Vláda odložila projednávání návrhu, který má umožnit v letošním roce státu získat ze státního podniku Lesy České republiky (LČR) a národního podniku Budějovický Budvar více než sedm miliard korun. Na tiskové konferenci po dnešní schůzi kabinetu to novinářům řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Novela zákona, kterou loni v červenci podepsal prezident Miloš Zeman, umožňuje státu čerpat peníze státních firem do svého rozpočtu.

Vládní návrh na získání miliard z Lesů ČR a Budvaru odložen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

Stát tak může získat až miliardy korun ročně. Dosavadní právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl v březnu na sněmu Agrární komory v Olomouci, že stát letos získá z Budvaru a LČR 7,2 miliardy korun. Podle zdroje ČTK státní rozpočet pro letošní rok s touto částkou skutečně počítá.

Budějovický Budvar zvýšil loni meziročně zisk o více než 46 procent na 325,836 milionu korun. Podle auditovaných výsledků tržby za prodej vlastních výrobků a služeb dosáhly 2,186 miliardy korun, byly tak o 87 milionů vyšší než v roce 2012. Výstav zaznamenal historické maximum - 1,423 milionu hektolitrů.

Podle říjnového vyjádření generálního ředitele LČR Daniela Szóráda by měl státnímu podniku letos stoupnout hrubý zisk z loňských 4,95 na zhruba 5,3 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…