Vládní web. Zvláštní, něco chybí. Bobošíková to rozebrala do posledního šroubku

26.04.2022 21:01 | Ze sítí

Česká vláda se zostra pustila do boje s dezinformacemi, do nějž dokonce vyslala zmocněnce pro média a dezinformace, a k tomu tvrdí, že vypnutí webu není žádná cenzura. „Může s dezinformacemi bojovat ten, kdo za ně sám vyhazuje naše peníze? Může popírat cenzuru ten, kdo z vládního ‚informačního webu‘ vědomě dělá web propagandistický?“ komentuje její počínání moderátorka Jana Bobošíková ve své relaci Aby bylo jasno na YouTube. Zároveň upozorňuje, že spolupracovníci Fialova kabinetu pod smyšlenými jmény útočí na lídry opozičních stran či na Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze.

Vládní web. Zvláštní, něco chybí. Bobošíková to rozebrala do posledního šroubku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že vypnutí „v žádném případě nebyla cenzura“. „Řádný občan může říct, co chce, a o cenzuře se nedá mluvit. Bránit se proti dezinformacím je něco, co patří k bezpečnostní politice státu,“ uvedl k vypnutí webu, ke kterému došlo kvůli válce na Ukrajině.

Kromě toho, že vláda zřídila zmocněnce pro dezinformace, uvažuje o zákonu, který vypínání webů posvětí, tleská čistkám ve školách, dodává Bobošíková ve svém pořadu. Znepokojující podle ní je, že vláda dokonce objednala web s názvem Braňme Ukrajinu, braňme Česko, ve kterém varuje před šířením prokremelských dezinformací. „Nabádá k tomu, aby lidé udávali své spoluobčany za dezinformace na sociálních sítích, protože: ‚Nahlásit dezinformace není práskačství.‘ Přitom sama vláda dezinformuje, až se jí od klávesnice práší,“ konstatuje moderátorka pořadu Aby bylo jasno s tím, že tak koná za naše peníze.

To ale podle Bobošíkové není zdaleka vše, kabinet prý využívá lidi, kteří dehonestují opoziční politiky či Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze, jejímž novopečeným děkanem je ekonom a expert Trikolóry Miroslav Ševčík. „Vláda má kolem sebe lidi placené z našich daní, kteří pod smyšlenými jmény například tvrdí o Tomiu Okamurovi, že je ‚smrdutej Japončík‘ nebo že ‚Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické je Putinův ostrov rozvratu uprostřed republiky‘,“ předesílá obsah pořadu.

Podle vládního prohlášení musí být obrana proti dezinformacím rychlá a zároveň nesmí narušovat svobodu slova. Vláda slibovala, že do vedoucích pozic vybere poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti. Lidé podle ní mají být mediálně gramotní a média transparentní.

Bobošíková si proto posvítila na to, jak ve skutečnosti vypadá pracovní náplň „kompetentního a důvěryhodného“ vládního zmocněnce Michala Klímy a ukázala, komu z jeho rozhodnutí platíme za velmi sporný výše zmíněný web Braňme Ukrajinu, braňme Česko. A co prý publikují spolupracovníci pětikoalice pod smyšlenými jmény na sociálních sítích. „Upozorňuji, že zde je odbornost, transparentnost a slušnost jako řemen,“ dodává s notnou dávkou ironie moderátorka.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Nejprve se věnovala vládnímu webu: „Úřad vlády koupil doménu branmecesko.cz už 14. března. O deset ní později, 24. března, informovala vláda, že jmenovala Michala Klímu zmocněncem pro dezinformace. O pár hodin později se ještě v týž den v registru smluv objevila smlouva na ‚dodání video- a audiospotů a grafických formátů jako součást kampaně pro posílení odolnosti společnosti proti šíření dezinformací, nyní zejména v souvislosti s agresí Ruské federace proti Ukrajině‘,“ přibližuje Bobošíková.

Zajímavé na celé věci podle ní však je, že v této smlouvě, která daňového poplatníka stojí téměř 300 tisíc korun, byl jako kontaktní osoba Úřadu vlády uveden novopečený zmocněnec pro dezinformace Michal Klíma. „A pak že je česká státní správa pomalá a zkostnatělá,“ rýpla si.

Na projektu Braňme Ukrajinu, braňme Česko, který má posilovat naši odolnost proti šíření dezinformací, se podílely prý hned dvě firmy. Smlouva s druhou z nich však ve veřejném registru chybí. „Že by Grafické Studio Mošek, které dělá grafiku pro Člověka v tísni nebo LGBT spolek Prague Pride, dodala vládě design zadarmo?“ ptá se přezíravě Bobošíková. Web začal patrně jako demoverze fungovat 14. dubna, o týden později byl již veřejně přístupný.

Web však podle Bobošíkové jako první zveřejnil prý sám dezinformaci: „A protože web dělali ‚odborníci‘ na slovo vzatí pod vedením zmocněnce proti dezinformacím, začínal web, víte čím? Samozřejmě naprosto skandální a zásadní dezinformací. A sice tvrzením, cituji: ‚Poprvé od roku 1939 jeden evropský stát napadl druhý. Evropa je svědkem bezprecedentní ruské agrese.‘“

Nikomu zřejmě nevadilo, že vládní web takto popírá napadení Norska, Dánska, Francie a zemí Beneluxu Německem. Popírá napadení Ruska Itálií, napadení Kypru Tureckem, nebo tím popírá ruskou invazi do Gruzie,“ podotýká moderátorka.

Hovoří tak o jistém dvojím metru: „Takové zatajení informací evidentně vládnímu zmocněnci pro dezinformace i premiéru Fialovi projde. Patrně nestanou před soudem jako exposlanec SPD Miroslav Rozner, který romský tábor v Letech označil za ‚neexistující pseudo koncentrák‘. Nebo myslíte, že se najde orgán činný v trestním řízení, který obviní vládního zmocněnce a premiéra ze zatajování německých zločinů nebo ruské invaze? Kdepak, zde bude opět platit ‚co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi‘,“ pokračuje Bobošíková. Tato zásadní dezinformace měla na vládním webu vydržet pouze několik dnů, načež záhadně zmizela.

V současné době se z vládního webu dozvídáme však další dezinformaci. A sice že „po desítkách let míru jeden evropský stát napadl druhý. Evropa je svědkem bezprecedentní agrese“. „Takže ruská invaze do Gruzie z roku 2008 nebo tolik kritizovaná anexe Krymu z roku 2014 pro Úřad vlády evidentně neexistují,“ konstatuje dále Bobošíková.

Následně upozornila, že ze strany lidí z bezprostředního okolí vlády a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové dochází k nálepkování politických oponentů svých šéfů. „Jak odhalil novinář Jakub Zelenka, tito lidé se skrývají na sociálních sítích pod smyšlenými jmény a za své chlebodárce bojují jako lvi. Současná situace jejich vyjádření šponuje do nebývalých výšin,“ podotýká Bobošíková.

A uvádí konkrétní příklady: „Poradce šéfky Sněmovny Pekarové Adamové z TOP 09 přeposílá informace, že ‚Národohospodářská fakulta VŠE, Parlamentní listy a Okamurova sebranka jsou Putinovy ostrovy rozvratu uprostřed republiky‘. Nebo že ‚významné německé osobnosti, které žádají kancléře Scholze, aby Německo zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu, jsou Putinovy štětky‘.“

Spolupracovník Fialova Úřadu vlády se zase opřel do Tomia Okamury (SPD): „Podle něj je Okamura ‚smrdutej Japončík‘.“

„Může s dezinformacemi bojovat ten, kdo za ně sám vyhazuje naše peníze? Může popírat cenzuru ten, kdo z vládního ‚informačního webu‘ vědomě dělá web propagandistický? Přišla s novou vládou slušná, kompetentní a odborná státní správa, jak slibovali?“ pokládá Bobošíková závěrem řečnické otázky k zamyšlení.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…