Vládo, dej plyn na jídlo. Ne, to nejsou čeští zemědělci. Ale ti velcí

12.10.2022 16:13

Válka na Ukrajině má dlouhodobý negativní vliv na celosvětový potravinový systém, ať už se jedná o problémy evropských potravinářských firem v důsledku nedostatku plynu a jeho vysokým cenám, nebo o zásadní nedostatek základních potravin jako pšenice, ječmen a kukuřice v rozvojových zemích Afriky nebo Asie.

Vládo, dej plyn na jídlo. Ne, to nejsou čeští zemědělci. Ale ti velcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kujkuřičné pole, ilustrační foto

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Poté, co Rusko zcela zastavilo dodávky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, a vzhledem k vysokým cenám plynu na trhu, varují evropské potravinářské společnosti, že může v zimě nastat problém s dodáváním základním potravinových produktů do regálů po celé Evropě.

„Některé společnosti budou lobbovat u vlád za to, aby stouply v hierarchii uživatelů energie,“ uvedl podle informací agentury Bloomberg Will Hayllar, šéf společnosti OC&C Strategy Consultants. „Budou také podnikat kroky k zajištění dodávek, například instalovat vlastní generátory a vytvářet zásoby paliva,“ dodal Hayllar s tím, že potravinářské společnosti se také snaží změnit systém výroby, aby mohly místo plynu využívat ropu. S instalováním hořáků, které mohou přepínat pracoviště z plynu na ropu, už začala například společnost McDonald's Corp.

Firmy se také potýkají s růstem cen energií. Potravinářský gigant Nestlé vydal zprávu o pololetním hospodaření, podle níž vzrostly náklady na prodané zboží v prvním pololetí o 14 % a podobné tempo růstu společnost očekává i za celý rok. Evropští maloobchodníci s potravinami jsou ještě více ohroženi než výrobci, protože mají vysoké energetické potřeby a nižší marže.

Výhodu při nedostatku plynu nyní mají společnosti, které se dlouhodobě zaměřují na zelenou energii. Nestlé, Unilever a Danone SA posílily svoji odolnost vůči nedostatku plynu tím, že nakupují elektřinu z obnovitelných zdrojů a cíle snižování emisí oxidu uhličitého vedly obě společnosti k odklonu od plynu pro vytápění. Švýcarský výrobce oplatek KitKat a kávy Nespresso se snaží naplnit své zásobníky plynu a hledají dodavatele mimo Evropu pro případ, že by stávající dodavatelé byli postiženi výpadky dodávek plynu.

Zatímco vlády budou pravděpodobně upřednostňovat výrobce potravin před většinou ostatních odvětví, výrobci pomocného zboží, jako jsou obaly, by mohli čelit nedostatku.

„Pokud by došlo k chvilkovému přerušení dodávek plynu, okamžitě by to narušilo dodavatelské řetězce,“ uvedl Steve Freeman, ředitel pro energetické a environmentální otázky v konfederaci papírenského průmyslu. „Existuje řada továren, které dodávají výrobcům potravin, a žádné kartonové krabice nebo papírové obaly by mohly znamenat, že se nebudou dodávat žádné potraviny,“ varoval Freeman. S problémy s dostatkem obalů se přitom potýkalo v létě Rusko.

Mimo Evropu je situace kvůli válce na Ukrajině složitá zejména v některých zemích Afriky a Asie. Tyto země jsou nejvíce závislé na dovozu klíčových potravin, jako je pšenice, ječmen, kukuřice a slunečnicový olej, z nichž většina pochází z Ukrajiny a z Ruska. Narušení dodávek hnojiv a energie navíc negativně ovlivnilo produktivitu místního zemědělství.

Rostoucí světové ceny pšenice a slunečnicového oleje v důsledku války na Ukrajině negativně ovlivnily například obyvatele Indie. Ta je největším dovozcem jedlých olejů na světě, nakupuje přibližně 60 % celkové potřeby rafinovaného slunečnicového oleje. Až 90 % roční potřeby surového slunečnicového oleje v Indii přitom pochází z Ukrajiny a z Ruska, jak informuje server foodtank.com.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …