Vlády ODS končily v totálním chaosu, Babiš přináší stabilitu. Dokud bude co rozdávat, může být v klidu, myslí si politolog

05.10.2019 18:13

Politolog Ladislav Mrklas se na serveru Info.cz vyjádřil k současnému politickému dění. Zároveň uvedl, podle čeho lidé dnes volí. „Dokud bude co rozdávat, je Babiš v klidu,“ poznamenal Mrklas.

Vlády ODS končily v totálním chaosu, Babiš přináší stabilitu. Dokud bude co rozdávat, může být v klidu, myslí si politolog
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Když se měl Mrklas vyjádřit k tomu, podle čeho lidé volí, uvedl, že v určitých chvílích je přítomna i volba „co mi to přinese“. „Vidíme to na příkladu důchodců, kteří se stali věrnými stoupenci hnutí a je to vůbec jedna z nejsilnějších vazeb, která dnes existuje. Určitě k němu přešla i podstatná část zaměstnanců veřejného sektoru,“ poznamenal pro server Info.cz Mrklas.

„Hodně lidí bylo frustrováno z toho, že jsou na všechno sami. Ono to souvisí i s krizí rodiny, se vztahy mezi seniory a jejich dětmi. V této společnosti je hodně lidí, kteří se cítí absolutně sami, a když přijde někdo jako Andrej Babiš a řekne ‚postarám se o vás‘, tak za ním jdou,“ dodal Mrklas.

Vzpomněl také na Topolánkovu i Nečasovu vládu, jež končily v absurdních sporech. „V tom druhém případě šlo o záležitost, která vyhlížela až jako státní převrat. Zkrátka a dobře, poškození politické třídy bylo tehdy naprosto maximální. A on do tohoto chaosu přináší politickou stabilitu,“ sdělil Mrklas. 

Větší hrozbou je dle jeho slov v současné době „soft radikalismus“ či „soft populismus“, jejž reprezentuje Andrej Babiš. „Je o to nebezpečnější, že sice neobsahuje ony extremistické prvky, ale na rozdíl od zmíněných stran, jimž chybí širší plán a jde jim spíše o osobní byznysové cíle, tak se obávám, že v případě Andreje Babiše ten plán přizpůsobit si celý systém a ovládnout ho existuje. To je ten základní bod, o který se dnes hraje,“ dodal.

ČSSD má pak dle jeho slov agresivní ministryni Janu Maláčovou. „Nicméně ona reprezentuje už na první pohled jinou generaci. A její rétorika, ačkoli je silně levicová, je taková progresivně levicová, takže myslím, že seniory příliš oslovit nedokáže. Nevidím žádnou možnost, že by ČSSD nějak výrazně zabojovala o tuto část voličů. Myslím, že sociální demokracie bude mít základní existenční problém. Utápí se ve vnitřních sporech, není tam žádná jasná linie. Její politici působí dost bafuňářským dojmem. Což, myslím, nezabírá skoro na nikoho, a tuplem ne na ty seniory,“ dodal Mrklas.

Mrklas pak hovořil i o Pirátech, kteří se podle jeho slov začínají stávat podobnou „catch all“ formací, jako je ANO. „Oni ve volbách v roce 2017 uspěli, přičemž jejich elektorátem byli zejména mladší lidé a městští liberálové. Ale nyní je jejich vzestup tažen jinými cílovými skupinami. Posilují mezi podnikateli, na venkově, v menších městech, ve střední generaci. A je to mimo jiné z toho důvodu, že dnes působí jako nejschopnější, nejpřipravenější a nejefektivnější alternativa vůči Andreji Babišovi,“ sdělil Mrklas.

A má ODS naději porazit ANO či Piráty? Půjde-li do voleb samostatně? „První a základní bod je jistá obměna značky. Jsem bytostně přesvědčen, že ODS pod svou aktuální značkou a se svými symboly už nejenže nikdy žádné významné volby nevyhraje, ale bude mít i velký problém pravidelně končit druhá. Především v okamžiku, kdy proti ní stojí někdo s tak sexy a nepoškozenou značkou jako momentálně Piráti. Takže určitá míra integrace či aspoň naoko integrace, je pro ODS naprosto zásadní. A nejen pro ni,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…