Vlasta Parkanová na dně: Zhroutila se a často pláče

18.06.2012 4:41

Je to tlak, který ji láme a neskutečně rychle ničí, řekli ParlamentnímListům.cz zástupci TOP 09 ve sněmovně. O tom, že nepřeháněli, svědčí také další výpovědi zákonodárců, jež se podařily naší redakci získat.

Vlasta Parkanová na dně: Zhroutila se a často pláče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová podle svých slov vinu necítí a hodlá se bránit, jak to půjde. Zároveň odmítá, že by nákup armádních letadel typu CASA, který za jejího působení ve vedení resortu proběhl, měl být drahý. Česká republika ale podle nejnovějšího posudku zaplatila až o 658 milionů korun víc.

“Žádnou vinu necítím. Policie postupuje na základě posudku, který jsem nečetla, nevím, jak k tomu závěru dospěli,” podivovala se Parkanová v rozhovoru pro sobotní MF Dnes nad již zmiňovanou částkou, o kterou se měl nákup prodražit. Tvrdí, že zakázka za více než 3,5 miliardy korun prošla odborným vyhodnocením. “Na ministerstvu obrany probíhalo standardní interní vyhodnocování ceny příslušnou sekcí ministerstva, která ji doporučila,” vysvětlila v uvedeném interview (ZDE).

Celá kauza pak na psychice vrcholné političky zanechává hluboké stopy. “Hrozba stíhání ani vláčení špínou za něco, co je podle mého hlubokého přesvědčení zcela v souladu se zákonem, psychicky ani zdravotně nikomu nepřidá. Takže ano, cítím se hrozně,” dodala Parkanová.

Zmíněná slova ParlamentnímListům.cz potvrdili hned dva poslanci TOP 09, kteří s Vlastou Parkanovou byli v posledních dnech v úzkém kontaktu. "Několikrát brečela a dokonce prý zkolabovala," uvedl jeden ze straníků. "Je hrozné, jak to odnáší, když navíc nikdo neví, jestli je ona tím cílem, anebo začátkem celé kauzy, nervozita je obrovská," doplnil druhý z poslanců s tím, že si nepřeje být jmenován.

O tom, jak vážná situace je, svědčí i další indicie

To například když se před několika dny ministr financí Miroslav Kalousek rozhodl bojovat za svou kolegyni. V oficiálním videu přečetl dopis tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky ministru obrany Karlu Kühnlovi, kde Sobotka tvrdí, že znalecké posudky na cenu letadel udělat nelze. Právě zmíněné posudky jsou nyní jádrem celého sporu, když někteří z právníků jejich nutnost vnímají jako klíčovou, jiní tvrdí, že jsou zbytečné (prohlédněte si Kalouskovo video).

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí
"Co se týče cenového posudku, je pravdou, že jsme o něj ministerstvo financí požádali. Nebyla to však naše povinnost, stejně jako nebyla povinnost ministerstva financí nám vyhovět. Byl to pouze jeden z kroků, kterým jsme se chtěli ujistit, že naše vlastní hodnocení ceny, které zpracovávala sekce vyzbrojování, odpovídá realitě. O skutečnosti, že nám ministerstvo financí nevyhoví, jsme byli vyrozuměni až po jednání vlády, které mě pověřilo nákup uskutečnit," uvedla bývalá ministryně obrany a spravedlnosti pro ParlamentníListy.cz.

Tématu Parkanové a letounů CASA se ovšem ihned chytila opozice. Předseda Věcí veřejných Radek John, člen mandátového a imunitního výboru, konstatoval, že "pokud by sněmovna Parkanovou ke stíhání nevydala, ztratilo by Česko jako demokratický stát smysl existence." "John by se měl krčit v koutku a mlčet," kontroval poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Jednota TOP 09 však, zdá se, po sérii víkendových jednání začíná skřípat. Důkazem je vystoupení ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který v nedělní Partii na Primě řekl, že by Parkanová být vydána měla. "Pokud by se něco podobného týkalo mě, odstoupil bych," řekl ministr (sledovali jsme ZDE).

Troškou do mlýna přispěl taktéž exministr dopravy Vít Bárta. Ten ParlamentnímListům.cz prozradil, že vnímá velké množství vyjednávačů ve sněmovně, kteří řeší právě vydání Vlasty Parkanové. Jedním z nejaktivnějších má být podle Víta Bárty poslanec ODS Jan Čechlovský (více ZDE).

Váhu celé věci dodala také mnohokrát zmíněná společnost OMNIPOL. Ta v prohlášení (celé znění), zaslaném ParlamentnímListům.cz, napsala: "Společnost OMNIPOL a. s. nadále trvá na tom, že cena odpovídá jak typu strojů, tak i stupni jejich vybavení a doprovodných služeb. Cena odráží obvyklé tržní podmínky a koresponduje s náročností celého obchodního případu." Společnost také na úterý 19. června svolala mimořádnou tiskovou konferenci. Proč tolik dnů po žádosti policie o vydání Vlasty Parkanové, mediální zástupci Omnipolu neprozradili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…