Vlastenecká senátorka přišla na schůzi v burce. Zde je VIDEO

17.08.2017 11:50

V Austrálii probíhá veřejná debata nad případným zákazem nošení burky, tedy muslimského oděvu, který zahaluje nejenom tělo, ale i obličej žen. Šéfka One Nation Party Pauline Hansonová zvolila skutečně osobitý způsob, jak vyjádřit svůj názor na věc.

Vlastenecká senátorka přišla na schůzi v burce. Zde je VIDEO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Nejenom v západoevropských zemích se vedou diskuze o tom, jestli by měly mít možnost muslimské ženy pohybovat se po veřejných prostorách zahalené od hlavy až k patě. V posledních měsících došlo v mnoha evropských státech k zákazu nošení burek. Naposledy se tak stalo letos v březnu ve Vídni. K podobnému kroku se chystají úřady v Bavorsku a loni na podzim k tomuto kroku přistoupily také úřady v Bulharsku.

Ačkoli tvoří muslimové v australské populaci v porovnání s Ruskem, Německem nebo Velkou Británii poměrně nízké procento (podle údajů z roku 2016 asi 2,6%), uvažují také místní zákonodárci o zákazu nošení burky. Vůdkyně vlastenecké strany One Nation Party Pauline Hanson a senátorka za Queensland se rozhodla svůj nesouhlas s nošením burky na veřejnosti vyjádřit způsobem, který zaskočil její kolegy v senátu.

Anketa

Kdo nechce lidem platit slušnou mzdu, je darebák, řekl Zaorálek. A jestli někdo zkrachoval kvůli zvýšení minim. mzdy, neumí dle něj podnikat. Má lídr ČSSD pravdu?

41%
59%
hlasovalo: 6319 lidí

Celý text v angličtině naleznete ZDE.

Na poslední zasedání senátu se totiž dostavila celá zahalená v burce. A to, aniž by o tom senát předem informovala. Její gesto vyvolalo v senátu smích, ale také pobouření. Na to konto prezident senátu Stephen Parry požádal političku, aby si burku sundala. „Sundám si ji velice ráda, protože něco takového na tuto půdu rozhodně nepatří. Budete usilovat ve jménu naší národní bezpečnosti o zákaz nošení burky?“ zeptala se Hansonová Parryho.

Hansonová dále konstatovala, že Austrálie se stala terčem třinácti teroristických hrozeb a ve třech případech k uskutečnění teroristického útoku skutečně došlo a umírali při něm lidé. „Terorismus je pro naší zemi skutečnou hrozbou a mnoho Australanů se jej oprávněně obává. Proto si většina z nich přeje, aby bylo nošení burky zakázáno,“ uvedla Hansonová s tím, že ji napadlo přijít v burce poté, co jí loni Parry řekl, že do senátu či parlamentu může přijít v burce kdokoliv.

Vůdkyně vlastenecké strany není jediná, kdo v posledních měsících vzbudil mezi australskými zákonodárci pozornost. V květnu šokovala nejenom je i celou veřejnost senátorka za stranu Zelených Larissa Watersová, která začala přímo při zasedání kojit své dítě. Ačkoli je kojení na půdě senátu povoleno, žádná z žen se k tomu z pochopitelných důvodů před Watersovou neodhodlala.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…