Vnitro dalo prezidentským kandidátům návod, jak oklamat petiční systém

20.12.2012 6:43

Prezidentští kandidáti mohli dopředu vědět, které petiční archy s podpisy jejich sympatizantů ministerstvo vnitra zkontroluje. Podle zákona má být přitom výběr podpisových listin náhodný. Informoval o tom dnes Český rozhlas Radiožurnál.

Vnitro dalo prezidentským kandidátům návod, jak oklamat petiční systém
Foto:
Popisek:

Ministerstvo vnitra totiž v polovině října zveřejnilo na internetu přesný klíč výběru kontrolovaných archů. Kandidáti je tak podle Radiožurnálu mohli namíchat tak, aby ve vzorku ke kontrole byly jen předem určené podpisy.

Systém výběru kontrolovaných archů se objevil ve smlouvě s firmou Hewlett-Packard publikované na webu ministerstva vnitra v sekci veřejných zakázek. "Tady se nejedná o náhodu, když se to má použít pro tyto účely, tak to skutečně můžu seřadit tak, že stačí přijít za studentem Matfyzu, a ten řekne, jaká ta čísla budou," potvrdil docent Jan Hurt z Matematicko-fyzikální fakulty, který si smlouvu prohlédl. Chybou podle něj tedy bylo zveřejnit úplně všechny vstupní parametry výpočtu.

Kandidáti mohli archy promíchat

Kandidáti tak podle Radiožurnálu měli tři týdny na to smlouvu objevit, množinu kontrolovaných položek petice dopočítat a archy podle toho namíchat.

K účasti v přímé volbě prezidenta musejí kandidáti, kteří nedostanou podporu zákonodárců, shromáždit 50 tisíc podpisů svých sympatizantů. Ministerstvo vnitra pak ověřuje jejich platnost. Volba nástupce Václava Klause se uskuteční začátkem příštího roku, kandidátů je nyní devět. Průzkumy zatím na postup do druhého kola favorizují expremiéry Jana Fischera a Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…