Voda je priorita. Ministr Toman to chce dokonce napsat do Ústavy

15.01.2020 21:40

Ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD) navrhuje, že vodu v České republice by měla chránit ústava. Přišel s tím poté, co něco podobného navrhli lidovci, komunisti a Starostové a vláda to odmítla. V pořadu Interview na ČT24 vysvětlil, proč česká voda potřebuje, aby ji chránila ústava, a jak přesně by si takovou ochranu představoval. Také prozradil, zda se resort zemědělství připravuje na to, že kvůli střetu zájmů premiéra bude vracet do Bruselu peníze.

Voda je priorita. Ministr Toman to chce dokonce napsat do Ústavy
Foto: repro/ČT
Popisek: Miroslav Toman

Aby ústava chránila vodu na českém uzemí, podle Tomana potřebují především čeští občané, varoval, že v důsledku vývoje sucha, snižování srážek nastala doba, kdy si vodu chránit skutečně musíme. „Bez vody není života a obyvatelům musíme zabezpečit pitnou vodu,“ zdůraznil.

Bez ústavy to podle něj učinit nelze. „Musíme naprosto jasně deklarovat tu důležitost a ‚nadřazenost‘ vody proti ostatním prioritám. Klidně to lze srovnat s prioritou bezpečnosti státu. Jestliže nebudeme mít dostatek vody, je naše bezpečnost ohrožena,“ konstatoval ministr zemědělství.

„Je logické, že bez vody žít nelze, tak není třeba to psát do ústavy,“ myslí si moderátor Daniel Takáč, s čímž Toman nesouhlasí. „V ústavě to být samozřejmě musí. Bude to větší jistota, že se bude voda upřednostňovat, chceme tím dát jasně najevo, že voda je důležitá před jinými projekty a prioritami,“ řekl jasně ministr.

Jak přesně tedy bude ústava vodu chránit? Půjde prý o jednosložkový ústavní zákon, kde budou specifikovány jednotlivé věci. Například, že: každý má právo na vodu pro zajištění základních životních potřeb z veřejně dostupných vodních zdrojů za sociálně přijatelných podmínek.

Bude tedy stát na základě toho konkrétně určovat, na co se má voda využívat? „Bavíme se o pitné vodě a my chceme zabezpečit, aby každý občan této země měl přístup k pitné vodě za podmínek, na které dosáhne. To znamená, aby nebyla možnost ho vydírat, dávat nesmyslné požadavky a ceny. Bavíme se také tom, že musíme budovat vodovody, vodárenské nádrže atd.,“ přiblížil Toman.

„Chceme, aby český občan měl za rozumných sociálních, ekonomických podmínek možnost a nárok na vodu,“ doplnil ministr. Dovysvětlil, co myslí „rozumnými sociálními podmínkami“: „Aby občan nemusel dojíždět padesát kilometrů a voda nestála milion korun. Už dnes se reguluje cena vody, má to na starosti Ministerstvo financí. V tom musíme pokračovat, dát tomu vyšší tlak, budovat vodovody a přivádět to lidem přímo tam, kde bydlí.“

„Bude někdo určovat, na co se jaká voda bude používat, může do toho spadat i otázka zalévání zahrádek, polí, budete to zakazovat?“ zajímal se moderátor. „V případě nedostatků pitné vody to řeší vodní zákon, který bude navazovat na ochranu ústavní vody, tedy že obce budou mít pravomoc určovat, kdy a jak se může omezit používání vody v době sucha, v době nebezpečí atd.,“ odpověděl ministr na otázku.

Následně se zastavil u auditů zemědělských dotací. „Už jste si přečetl definitivní audit?“ pousmál se Takáč. „Ten audit definitivní ještě neexistuje,“ oponoval Toman. 

A spustil: „Přišel sem předběžný návrh loni v létě. A 28. ledna jsou konzultace k tomu, co přišlo. Žádný definitivní audit nám ještě nepřišel, to striktně odmítám. Striktně! Po 28. lednu nám přijde nějaký závěrečný návrh a zároveň trváme na tom, že střet zájmů se na pana premiéra nevztahuje. A trvám na tom, že žádný střet zájmů já jako osoba nemám. A trvám na tom, že my ani žádné peníze vracet nebudeme. To mohu potvrdit.“

Zdůraznil, že Evropská komise nekonstatovala, co se týká jeho osoby, žádný střet zájmů a nekonstatoval ani, že by k tomu došlo. „Komise chce pouze doplnit některé informace. Trvám na tom, že ve střetu zájmů nejsem,“ zopakoval. Co se týká Babiše, podle informací, které Toman má ze Státního zemědělského intervenčního fondu, ani on není prý ve střetu zájmů. „Jdeme do toho sporu a i kolegové si myslí, že si to obhájíme,“ věří ministr zemědělství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…