Voda v Praze příští rok zdraží pouze o inflaci

23.10.2013 14:26

Voda v Praze příští rok zdraží o inflaci, město počítá s navýšením v rozmezí od dvou do pěti procent. V současné době Pražané platí 64,65 koruny za metr krychlový. Pražská vodohospodářská společnost (PVS) vlastněná Prahou zároveň ve středu podepsala smlouvu s firmami Želivská provozní (ŽP) a Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) a stane se tak dodavatelem vody pro hlavní město a středočeské obce odebírající vodu ze Želivky. Novinářům to řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Voda v Praze příští rok zdraží pouze o inflaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

"Už dnes se nám podařilo dosáhnout dohody, na jejímž základě se cena vody v Praze pro rok 2014 upraví o inflaci. Nemáme nyní důvod přenášet na Pražany jakékoliv další navýšení, cena je postačující pro všechny zúčastněné subjekty," řekl Vávra.

Voda zdraží nejvýše o tři koruny za metr krychlový

V současné době platí Pražané za vodu 64,69 koruny za metr krychlový. Město počítá, že inflace by měla dosáhnout dvou až pěti procent. V případě nejvyššího odhadu by tak mohla voda zdražit zhruba o tři koruny. Takové zdražení město ale nepředpokládá. Inflační cíl České národní banky pro letošní rok je dvě procenta, v srpnové zprávě o inflaci ale centrální banka předpokládá, že bude inflace nakonec ještě o něco nižší.

Praha bude mít zároveň od 6. listopadu nového dodavatele vody, kterým se stane PVS. Dosud systém fungoval tak, že výrobcem i dodavatelem byla PVK vlastněná Veolií. Od listopadu vodárna nově prodá vodu PVK přes PVS - PVK ji bude distribuovat dál k Pražanům. "Výhodou je, že máme jedinou pražskou vodohospodářskou společnost, která je určujícím partnerem pro PVK při stanovování cen vody, objemu a vůbec cenové hladiny. Praha je tak teď tím, kdo určuje objemy a cenu vody," řekl Vávra.

Kvůli dlouhodobé smlouvě s Veolií přišla Praha o dotace na čističku odpadních vod

PVS se rovněž stala majitelem části vodovodní sítě, aby mohla prodávat vodu dále, což vyžaduje zákon. Vodovodní síť na území Prahy má dále v nájmu Veolia. Představitelé města se zároveň zaručili, že se nesníží kvalita vody a všechny kontroly a laboratorní testování budou fungovat stejně.

Do Prahy přiteče ročně 113 milionů metrů krychlových vody, z toho Praha odebírá 73 procent vody z nádrže Želivka. Na distribuci vody má Praha uzavřenu smlouvu s Veolií až do roku 2028. Právě kvůli dlouhodobé smlouvě přišlo hlavní město o evropské dotace na dostavbu ústřední čistírny odpadních vod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…