Vojáci dostanou od listopadu vyšší plat

20.09.2016 10:05

Plat vojáků by se měl od listopadu – stejně jako platy dalších státních zaměstnanců – zvýšit. Vláda ve středu projedná návrh Ministerstva obrany, podle nějž porostou služební tarify o čtyři procenta. Na zvýšení platů ve veřejné sféře se koalice dohodla v červenci.

Vojáci dostanou od listopadu vyšší plat
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Američtí vojáci si vyzkoušeli českou bojovou techniku na trenažérech ve Vojenském výcvikovém středisku ve Vyškově.

Změna tarifů bude Ministerstvo obrany v letošním roce stát 59 milionů korun, příští rok pak asi 377 milionů, vyplývá z vládního návrhu. Zvýšeny budou plošně tarify všech hodností. Například vojáci, kteří jsou zařazeni do nejnižší hodnosti, kterou je vojín, budou od listopadu dostávat o 400 korun více, tedy 10.300. Svobodníci, druhá nejnižší hodnost, budou mít tarifní plat 21.110 korun, což je o 820 korun více než nyní. Vojáci zařazení do nejvyšší hodnosti armádních generálů, získají díky změně o 4000 korun více, jejich tarif bude nově ve výši 106.980 korun.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) připomněl, že se také chystá zrušení zdanění výsluh, které bylo zavedeno v roce 2011. „Nacházíme se v jiném bezpečnostním prostředí než před pěti lety. Vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů potřebují jasnou podporu a signál, že si jejich práce vážíme,“ sdělil Stropnický ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…