Vojáci ze zemí EU na Ukrajinu? Ficovo varování zaujalo svět

26.02.2024 20:46 | Monitoring

Několik států NATO a Evropské unie zvažuje vyslání vojáků na Ukrajinu na bilaterální bázi. Tato víkendová slova Roberta Fica vyvolala rozruch až na britských ostrovech, kde na ně The Telegraph upozornil jako na varování před eskalací konfliktu.

Vojáci ze zemí EU na Ukrajinu? Ficovo varování zaujalo svět
Foto: Facebook
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

„Vícero členských zemí NATO a Evropské unie uvažuje, že na bilaterální bázi pošlou na území Ukrajiny své vojáky,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico v pondělí po zasedání Bezpečnostní rady Slovenské republiky.

„Nemohu říci, za jakým účelem a co by tam měli dělat,“ dodal.

Fico řekl, že Slovensko jako členská země Severoatlantické a Evropské unie nebude na Ukrajinu posílat vojáky. Jak zdůraznil The Telegraph, jeho projev byl varováním před eskalací konfliktu.

Fico ve svém projevu uvedl, že je třeba jednat o míru a přestat podporovat vzájemné zabíjení Slovanů.

„V záplavě vyjádření podporujících zabíjení Ukrajinců a Rusů a naivního přesvědčení, že konflikt na Ukrajině má jen vojenské řešení, se mi zdá vhodné říci při příležitosti druhého výročí války na Ukrajině i něco jiného,“ prohlásil Fico s tím, že Západ si zatím nechce přiznat, že jeho strategie válčení na Ukrajině nevede k plánovanému zničení Ruské federace.

Fico zkritizoval Evropskou unii, která prý falešně démonizuje prezidenta Putina. „Je zarážející, že neexistuje žádný reálný mírový plán. Že EU nevyužívá svou váhu k okamžitému příměří. Že jediným plánem EU je dále podporovat vzájemné zabíjení Slovanů,“
 
Fico také prohlásil, že nedopustí, aby na Ukrajinu byli vysláni slovenští vojáci, což podle něj plánují vrcholní evropští představitelé.
 
Zapojení evropských vojáků se podle něj mělo plánovat na bezpečnostním summitu v Paříži, kam v pondělí zavítal i český premiér Fiala. 
 
„I kdyby mě měl můj postoj stát funkci předsedy vlády, udělám všechno, abych zabránil přímé účasti slovenských vojáků ve válce na Ukrajině,“ dodal Fico.
 
Jeho projev sdílela například i poslankyně SPD Karla Maříková
 
Český premiér Fiala Ficovi vzkázal: „Všichni si přejeme mír, ale k tomu je jediná cesta. A to taková, že nebudeme ustupovat agresorovi a zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a schováme se“. Viníkem války je podle Fialy rozhodně Rusko, úvahy o vině Ukrajiny nebo Západu odmítá.
 
V lednu slovenský předseda vlády, který se dlouhodobě staví proti zasílání vojenské pomoci Ukrajině, prohlásil, že „v Kyjevě není žádná válka“, a označil tamní život za „naprosto normální“.

V pondělí se v Elysejském paláci mělo sejít dvacet evropských lídrů včetně slovenského premiéra Fica. Francie uvedla, že cílem setkání je vyslat Moskvě zprávu o odhodlání v době, kdy válka vstupuje do svého třetího roku.

Členové NATO dodali Kyjevu zbraně a munici za miliardy dolarů a cvičí ukrajinské síly. Vedoucí představitelé NATO včetně amerického prezidenta Joea Bidena však zdůraznili, že západní vojenská aliance se chce vyhnout přímému konfliktu s Ruskem, který by mohl vést ke globální válce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na území USA od války Severu proti Jihu žádná valka neproběhla a je zajímavé, že Spojené státy mají nejvíc válečných veteránů. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 27.02.2024 10:22:29

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…