Vojáky nasadíme co nejdříve, slibuje ministr Picek. Někteří pomáhají už teď

06.06.2013 18:25

Prozatím jsou k dispozici dvě tisícovky vojáků, kteří by mohli pomáhat při odstraňování povodňových škod. Podle ministra obrany Vlastimila Picka se ale může stát, že se zapojí ještě větší část armády. Před jedenácti lety bylo nasazeno osm tisíc mužů. Mosty, které tehdy mimo jiné postavili, na řadě míst slouží dodnes.

Vojáky nasadíme co nejdříve, slibuje ministr Picek. Někteří pomáhají už teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Picek s premiérem Nečasem

Ministr obrany Vlastimil Picek prozradil ve čtvrtečním pořadu Václava Moravce na rádiu Impuls, že vojáci budou nasazeni ihned, jak opadne voda. Prozatím bude využito asi 500 vojáků z 2000, kteří jsou k dispozici.

Vojáci se chopí především lopat a košťat

„Myslím si, že požadavků bude podstatně více, až opadne voda a jednotlivé samosprávy zjistí, jaké jsou napáchány škody. Může se stát, že uvolníme více vojáků, to záleží na rozhodnutí vlády,“ prohlásil v úvodu ministr. V roce 2002 vystavěla armáda 58 přemostění a řada z nich je dodnes funkčních, neboť se nepodařilo dodnes vybudovat standardní mosty. Před jedenácti lety bylo nasazeno celkem osm tisíc vojáků.

Ministr také ve vysílání poděkoval všem vojákům, kteří pomáhají již dnes. Počítá s tím, že budou potřeba především ruce, které by se chopily lopat a košťat, ale k dispozici je i vojenská těžká technika k odklízení škod.

„Jsme také připraveni našim zaměstnancům nabídnout okamžitou pomoc ve výši třiceti tisíc korun, prohlásil ministr. Jsou připraveny i bezúročné půjčky.

Na Hradní stráž také dojde

Ve vysílání přišla řeč také na návrh prezidenta Miloše Zemana, který dal k dispozici vojáky Hradní stráže. Picek gesto prezidenta oceňuje a počítá s tím, že se dostane i na ně, i oni budou odklízet povodňovou spoušť.

Následně Picek promluvil také o české vojenské misi v Afghánistánu. Během dvanácti měsíců se počet vojáků notně sníží. Počítá se s tím, že v roce 2014 bude na území Afghánistánu působit asi 340 vojáků. Bojová mise skončí na konci roku 2014, ale bude následovat mentorovací mise, na níž budou vyučováni afghánští vojáci. Do této mise se zapojí i česká armáda. Picek počítá se 150 vojáky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…