Vojtěch Filip žádá konec Petříčka. Páchá prý mezinárodní ostudu

23.12.2019 21:50

Česká republika v OSN nepodpořila ruský návrh rezoluce o boji proti oslavování nacismu a předseda KSČM Vojtěch Filip zuří – volá po demisi šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD), který se tak nepřipojil k ruské válce proti Řeporyjím, kde má vzniknout pomník vlasovcům, informuje server iDNES.cz.

Vojtěch Filip žádá konec Petříčka. Páchá prý mezinárodní ostudu
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předseda komunistů Vojtěch Filip/ Řeporyjský starosta Pavel Novotný

Valné shromáždění OSN minulý čtvrtek schválilo rezoluci navrženou Ruskem o boji proti oslavování nacismu. Návrh podpořilo 133 států, 55 zemí včetně Česka se zdrželo a Ukrajina se Spojenými státy hlasovaly proti. Dokument je namířen proti připomínání banderovců na Ukrajině. Souvisí ale i se snahou o odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze i s chystaným pomníkem vlasovcům v pražských Řeporyjích.

Do Petříčka se pro tento postoj v pondělí předseda komunistů Vojtěch Filip pořádně opřel. „Považuji to za mezinárodní ostudu a absolutní selhání šéfa české diplomacie, který by měl neprodleně rezignovat nebo by měl být okamžitě odvolán,“ rozčiloval se Filip.

V naší společnosti je podle jeho slov v posledních letech evidentní nárůst fašistických tendencí, které v řadě případů zůstávají nepotrestány. „A někteří lidé záměrně neonacismus podporují a oslavují např. banderovce a vlasovce,“ poukázal na záměr vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům.

Rozhodnutí států je ale spíše symbolické, není totiž vymahatelné a nemá žádné konkrétní dopady. Valné shromáždění OSN také například odsoudilo snahy o přejmenování ulic po lidech a skupinách, jež bojovali po boku Hitlera proti spojencům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…