Volají lidé z firem. Nikdo není schopen nakoupit plyn. Kuba vysvětluje, proč hejtmani začali průšvih řešit sami

27.08.2022 12:10 | On-line

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) burcuje na vládu, aby začala regulovat ceny energií; trh podle něj „zkolaboval“. Kritická situace začíná být ve firmách, které mají problém sehnat plyn. „Plyn je v ruských rukou zbraní, nemůžeme se tvářit, že tohle je volný trh,“ zdůraznil Kuba v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Volají lidé z firem. Nikdo není schopen nakoupit plyn. Kuba vysvětluje, proč hejtmani začali průšvih řešit sami
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Hejtmani vládě navrhli opatření, z nichž některá jsou na domácí úrovni, některá na evropské. Je podle nich třeba učinit tři základní kroky – zastropovat ceny energií, vytvořit státního obchodníka s energiemi, řešit vlastnictví ČEZu.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Pomoc podle Kuby potřebují domácnosti a zvláště pak firmy, u nichž pomoc prý „hoří extrémně“. „Firmy přestanou být konkurenceschopné a začnou propouštět. Když si český občan nebude moct dojít do práce dva měsíce pro výplatu, firmy začnou padat, tak je jedno, jestli máte doma 20 nebo 19 stupňů,“ narážel hejtman na energetickou vyhlášku, která je prý nesmyslná.

Firmy si mu samy začínají stěžovat s problémem ohledně dodávek plynu: „Dnes mi volali z firem, že jim dodavatelé zastavili obchodování s plynem, dávají nabídku, která trvá jednu minutu, nikdo není schopen si nakoupit plyn, to je skutečně kolaps trhu,“ pokračuje Kuba.

„Je třeba si přiznat, že plyn je v ruských rukou zbraní a my se nemůžeme tvářit, že tohle je volný trh, a my jeho fungování nemůžeme ovlivnit. Trh to už dávno není,“ zdůraznil šéf hejtmanů.

Závěrem uvedl, že mu nejde o souboj s vládou nebo o „přetlačovanou s panem ministrem“ – ale o hledání řešení, jak vyvést naši zemi z krize: „Naše návrhy, co by se mělo udělat, jsou naším přínosem, jak se dostat z krize,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…