Volba nástupce Kubery: Vystrčil z ODS blíže

05.02.2020 13:45

Předsedové jednotlivých frakcí v Senátu se dnes dohodli, že nového předsedu Senátu budou volit 19. února. Nástupce zesnulého Jaroslava Kubery vzejde ze dvou kandidátů, Miloše Vystrčila (ODS) a současného místopředsedy Jiřího Růžičky (STAN). Více šancí má zřejmě kandidát ODS, jemuž podporu přislíbil klub lidovců a nejspíše také hnutí ANO.

Volba nástupce Kubery: Vystrčil z ODS blíže
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Vše nasvědčuje zvolení Miloše Vystrčila, který má jistou podporu lidovců a pravděpodobně i klubu ANO. Pokud by všech 7 senátorů za hnutí ANO hlasovalo pro Vystrčila, který má jistotu 18 hlasů své ODS a 15 hlasů KDU-ČSL, hlasovala by pro něj necelá polovina všech senátorů. Ačkoliv jsou s 19 hlasy Starostové nejsilnějším klubem, Jiří Růžička je ve volbě spíše outsiderem.

„Nechci mluvit za celý klub, ale vypadá to, že podpoříme Miloše Vystrčila, finální domluva klubu ale ještě neproběhla,“ řekla po jednání Zdeňka Hamousová (ANO). Lidovec Petr Šilar dal naopak za celý klub jistotu kandidátovi ODS. „Jak jsem avizoval, budeme držet slovo a podpoříme kandidáta ODS. Zejména proto, že takto to bylo před dvěma lety zvoleno a ODS má na předsedu nárok,“ prohlásil Šilar.

Podle samotného kandidáta Miloše Vystrčila je sice zesnulý Jaroslav Kubera nenahraditelný, ale chce být jeho zdatným nástupcem. „Uvidíme, jak to celé dopadne, ale z hlediska naší předchozí práce je to dobrá možnost,“ prohlásil sebevědomě Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Jedenačtyřicet hlasů je pro Starosty podle politologa Milana Znoje nesplnitelný cíl. „Nestačila by jim ani podpora ČSSD, navíc u senátorů se nelze vždy stoprocentně spolehnout na striktní stranickou příslušnost, mnozí se rozhodují podle vlastních zkušeností s kandidáty,“ řekl pro Českou televizi.

„Ta pozice předsedy Senátu je zrovna pro ODS velice důležitá, je to jedno z nejprestižnějších míst v našem politickém systému a v ODS jistě nechtějí o pozici přijít,“ má jasno Znoj.

Podle senátora Petra Holečka (STAN) ale má větší právo na pozici předsedy Senátu Jiří Růžička. „Tady vždycky byla taková senátní zvyklost, že předseda pochází z klubu, který má nejvíce členů a ostatní kluby to vezmou na vědomí,“ řekl.

„Tradice, že předseda je volen z nejsilnějšího senátorského klubu, nebyla využita vždy a ve všech případech,“ připomněl ale Znoj na příkladu lidovce Petra Pitharta, jehož klub také nebyl nejpočetnějším. „Vystrčil by byl podle mě dobrým předsedou, je schopný dialogu a má dobrou pověst, takže se dá předpokládat jeho přirozená podpora i z jiných klubů,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…