Volby by v březnu vyhrálo ANO. ČSSD by se vrátila do Sněmovny

22.04.2022 9:58

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která by získala 26,5 procenta. Do dolní komory by se dostali také Piráti se STAN, SPD a těsně i ČSSD, která v říjnových volbách do Sněmovny kvůli zisku pod pět procent neprošla. Vyplývá to z volebního modelu, který ČTK poskytla agentura Median.

Volby by v březnu vyhrálo ANO. ČSSD by se vrátila do Sněmovny
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

„Voliči jsou si v březnu mnohem méně jistí volenou stranou, než tomu bylo před volbami v říjnu 2021,“ upozornil Median. Voleb by se chtělo zúčastnit 70 procent dotázaných, proti předchozímu listopadovému průzkumu Medianu ale vzrostla váhavá ochota jít k volbám, tedy podíl lidí s odpovědí „spíše ano“.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Podpora ANO proti listopadovému modelu Medianu klesla o dva procentní body, u Spolu se zvýšila o půl procentního bodu. Piráty se STAN by v březnu stejně jako v listopadu volilo 16,5 procenta. Podpora ANO a Spolu se drží přibližně na úrovni výsledků říjnových voleb, Piráti a STAN by dostali mírně víc hlasů než ve volbách, uvedl Median. Hnutí SPD by si polepšilo na deset procent z předchozích 8,5 procenta, podobný zisk jako v březnu mělo i ve volbách.

Sociální demokraté, kteří po říjnových volbách poprvé v historii České republiky vypadli ze Sněmovny, by se podle březnového modelu do dolní parlamentní komory vrátili se ziskem 5,5 procenta hlasů. Je to o procentní bod víc než v listopadu. Komunisté, kteří Sněmovnu po říjnových volbách také opustili, zůstávají se čtyřmi procenty pod potřebným pětiprocentním limitem. Podobně je to s tříprocentní podporou u hnutí Přísaha bývalého policisty Róberta Šlachty a stejně tak v případě uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci.

Strana soukromníků počátkem dubna ukončila spolupráci s hnutím Trikolora, průzkum Medianu se ale uskutečnil ještě před tím, mezi 1. březnem a 2. dubnem. Odpovídalo v něm 1159 lidí ve věku od 18 let.

Volební modely agentury Median (výsledky v procentech):

  Volby v říjnu 2021 Volební model listopad 2021 Volební model březen 2022
ANO 27,12 29,5 27,5
Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) 27,79 26,0 26,5
Piráti a STAN 15,62 16,5 16,5
SPD 9,56 8,5 10,0
ČSSD 4,65 4,5 5,5
KSČM 3,60 4,5 4,0
Přísaha 4,68 4,0 3,0
Trikolora Svobodní Soukromníci 2,76 3,0 3,0

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…