Volby by vyhrála ČSSD. Véčka už nevolí nikdo

24.10.2012 18:18

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, vyhrála by v nich ČSSD se ziskem 28,5 procenta hlasů. Druhou ODS by volilo 20 procent lidí. Pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by jistě překročila ještě KSČM, kterou preferuje 16,5 procenta voličů a TOP 09 s 10,5 procenty.

Volby by vyhrála ČSSD. Véčka už nevolí nikdo
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Podle něj nelze vzhledem ke statistické odchylce vyloučit, že pětiprocentní hranici překročí i KDU-ČSL, jejíž voličské preference jsou nyní činí 4,5 procenta hlasů, SPOZ - zemanovci se čtyřmi procenty a Strana zelených se třemi procenty hlasů. Hlasovat by přišlo 65 procent oprávněných voličů.

Oproti poslednímu průzkumu vydaného v září zaznamenala ČSSD vzestup svých preferencí o tři procentní body. Naopak ODS jeden procentní bod ztratila a KSČM přišla také o jeden procentní bod. Preference TOP 09 od posledního průzkumu nezměnily, mírně si polepšila KDU-ČSL. Ve srovnání s volbami v roce 2010 by nyní ČSSD získala o více než šest procentních bodů a KSČM o více než pět. Pro ODS by hlasoval zhruba stejný počet voličů a o šest procentních bodů by nyní přišla TOP 09.

Průzkum uvádí, že ČSSD je úspěšná při získávání voličů jiných stran z roku 2010, například Věcí veřejných. KSČM by zase dokázala mobilizovat voliče, kteří u voleb v roce 2010 nebyli a také převzít část bývalých voličů ČSSD. Věcem veřejným se elektorát takřka rozpadl a s nízkou loajalitou voličů se nyní potýká i TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…