Volby se můžou stát karikaturou, rozčiluje se předseda NSS

14.12.2012 8:42

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa byl členem volebního senátu, který rozhodoval o odvolání prezidentských kandidátů, které ministerstvo vnitra vyškrtlo. Zároveň byl v senátu jedním z těch, kteří prosazovali menšinové stanovisko, že by volební zákon měl být předložen k posouzení Ústavnímu soudu pro neústavnost.

Volby se můžou stát karikaturou, rozčiluje se předseda NSS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

„My jsme tvrdili od začátku, že tento zákon o volbě prezidenta není v souladu s ústavním pořádkem a volební senát měl přerušit řízení a předložit zákon Ústavnímu soudu,“ říká Baxa v rozhovoru pro MF DNES. Menšina soudců prý rozumí snaze neblokovat volby, ale stejně důležité podle nich je, aby se volby odehrály podle pravidel. „Jinak se stanou karikaturou,“ varuje předseda NSS.

Zákon je podle něj nesrozumitelný a nejednoznačný a postup ministerstva vnitra při vyhodnocování kandidátek tyto chyby jen zvýraznil. „Je mi až líto, že se tyto věci odehrávají shodou okolností v období, kdy si připomínáme dvacet let od přijetí Ústavy, popisuje Baxa.

Ten zároveň odmítá, že by důvodem mohl být časový tlak, kterému byli poslanci vystaveni, protože veřejnost chtěla přímou volbu stihnout již v lednu 2013. „Před dvaceti lety byla celá Ústava napsána za pět měsíců. Tady bylo dost času připravit kvalitní zákon,“ nesouhlasí soudce Baxa. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…