Volební účast se různí, někde je přes 20 procent, jinde do 10 procent

24.05.2019 22:35

K volbám do Evropského parlamentu přišlo v jejich první den někde i přes 20 procent voličů, naopak jinde komisaři hlásí účast do deseti procent. Vyplynulo to ze zjištění zpravodajů ČTK. Volební místnosti se otevřely dnes ve 14:00 a uzavřely ve 22:00. V sobotu mohou voliči dorazit k volebním urnám mezi 08:00 a 14:00. Před pěti lety doprovázela eurovolby rekordně slabá volební účast, k urnám tehdy přišlo 18,2 procenta oprávněných českých voličů.

Volební účast se různí, někde je přes 20 procent, jinde do 10 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

V hlavním městě se volební účast k 20:00 pohybovala okolo 20 procent. Nejaktivnější byla Praha 4, kde k urnám přišlo mezi 20 a 25 procenty voličů. Nejméně lidí přišlo volit v Praze 14, a to 14 procent. V Praze 1 dorazilo k 21:00 k volebním urnám 26,3 procenta občanů. Praha 12 hlásí zhruba 18procentní účast, volit přišli hlavně starší lidé a rodiny.

Ve Středočeském kraji hlásí jednu z nejvyšších účastí Benešov, a to 17 procent. Následuje Beroun se 16 procenty. V Mladé Boleslavi přišlo k volebním urnám zatím zhruba 15 procent voličů. Do 15 procent se volební účast pohybuje také na Mělnicku, v největším středočeském městě Kladně přesáhla volební účast 12 procent.

Kolem 15 procent je v průměru volební účast v Libereckém kraji. „Jsou tam velké výkyvy. Někde byla už před hodinou přes 20 procent a třeba v jiném okrsku na té samé chodbě v základní škole byla 11 procent,“ uvedl ve 20:30 Zdeněk Valášek z libereckého krajského úřadu, který volební místnosti objíždí. Přes 16 procent byla účast v jabloneckém okrsku 36 v ZŠ Mozartova.

V průměru okolo deseti procent činila zatím volební účast v Ústeckém kraji. V Ústí nad Labem byla sedm procent stejně tak v Kadani na Chomutovsku. V obvodu Litoměřice-město volební účast dosahuje zatím ke 12 procentům.

Ve větších městech na západě Čech udávají volební komise zatím spíše vyšší zájem o evropské volby, než očekávaly. Například v Karlových Varech v okrsku, kde byla před pěti lety účast zhruba 11 procent, mají už nyní deset procent. V Klatovech v některých okrscích už dosáhla účast 16 procent, což je i pro volební komisaře překvapení. V menších obcích je účast nižší, například v Lomu u Tachova byla po 20:00 účast do deseti procent. „Přijdou tak dva až tři voliči za hodinu,“ popsala komisařka.

V Jihočeském kraji je průměrná volební účast zatím deset procent. ČTK to dnes v 21:00 řekla Alena Karvánková z krajského úřadu. Například v okrsku na českobudějovické ZŠ Máj II, kde je 1 085 voličů, jich zatím odvolilo 12,3 procenta, chodí rodiny, lidé mladší i starší. Na českokrumlovské škole na sídlišti Plešivec odvolilo deset procent voličů, v Dačicích na SOU Jemnická 22 procent. V okrsku v Nové Bystřici na Mírovém náměstí, kde je necelých 1 200 voličů, je účast 13 procent, v okrsku na milevské ZŠ Jana Amose Komenského kolem 18 procent a volit chodí starší generace.

V Královéhradeckém kraji hlásí tradičně vyšší účast krkonošská horská střediska, kde volí na voličské průkazy i řada rekreantů z velkých měst. Třeba v Peci pod Sněžkou k 21:00 odvolilo z místních asi 21 procent voličů, voličů s volebními průkazy bylo okolo 35 procent. Ve stotisícovém Hradci Králové přišlo 20,2 procenta voličů a třeba ve dvacetitisícovém Náchodě asi 18 procent. Ve čtvrtém volebním okrsku v Chrudimi v Pardubickém kraji přišlo do 21:00 zhruba 15 procent voličů.

V několika volebních okrscích v Jihlavě na Vysočině oslovených ČTK se volební účast kolem 20:30 pohybovala mezi 14 až 20 procenty. Lidé se trousili i večer. Dva okrsky v Havlíčkově Brodě uváděly shodně účast kolem 15 procent, jeden okrsek v Jemnici na Třebíčsku zatím zaznamenal přes deset procent odevzdaných voličských hlasů. Zájem o volby se liší v menších obcích na Vysočině, na řadě míst je zatím účast do deseti procent. Ale třeba v Dolní Rožínce na Žďársku už odevzdalo svůj hlas 12 procent voličů.

V Jihomoravském kraji přišlo do 21:00 volit 15,2 procenta oprávněných voličů. V Brně byla účast vyšší, hodinu před uzavřením volebních místností dosáhla 20,16 procenta. ČTK to řekla Eva Sychrová z jihomoravského krajského úřadu.

V jednom ze zlínských okrsků na sídlišti Jižní svahy byla před 21:00 volební účast 16 procent z 870 oprávněných voličů. V největším vsetínském okrsku, který se nachází v tamní části Rokytnice, odevzdalo svůj hlas 14,4 procenta voličů. V Uherském Hradišti, kde je 25 okrsků, je průměrná volební účast 17,8 procenta. „V šesti okrscích je účast přes 20 procent, nejvyšší účast je necelých 28 procent,“ řekla ČTK zástupkyně radnice Dagmar Vacková. Naopak v jednom z menších uherskohradišťských okrsků byla účast 12,8 procenta.

V Moravskoslezském kraji se účast pohybuje okolo 12 procent. ČTK to řekla Miroslava Chlebounová z krajského úřadu. „První volební den byl v Moravskoslezském kraji bez komplikací a problémů,“ uvedla. Například v Karviné se k 20:30 účast pohybovala okolo 10,5 procenta. „Očekáváme, že účast bude vyšší než před pěti lety. Tehdy byla po dvou dnech 10,77 procenta,“ uvedl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Zatím nízká je volební účast v Olomouckém kraji. Pracovníci krajského úřadu v podvečer zmapovali zájem o volby v několika městech a obcích a zjistili, že odevzdat hlas dosud přišlo zhruba 12 procent voličů. „Účast je zatím slabá,“ řekla v 20:30 ČTK pracovnice krajského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…