Volný natvrdo: Budu ČT žalovat! Odkloněné stamiliony, zamlčování informací, porušení zákona. Je toho prý hodně

03.05.2019 15:02

Předseda nově vzniklého hnutí Jednotní – alternativa pro patrioty (JAP), nezařazený poslanec Lubomír Volný, který před časem opustil poslanecký klub uskupení Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, zavítal do internetové televize XTV k Luboši Xaverovi Veselému. „Co vám provedla Česká televize, že jste se do ní tak pustil?“ otázal se hosta moderátor. A Volný spustil kanonádu...

Volný natvrdo: Budu ČT žalovat! Odkloněné stamiliony, zamlčování informací, porušení zákona. Je toho prý hodně
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

„Nepovažuji Českou televizi za objektivní médium, považuji ji za médium, které má určený politický rámec, který se snaží naplňovat. Jeden z členů Rady České televize veřejně přiznal, že se má vysílat pozitivní rámec informací o Evropské unii. Myslím si, že se zamlčují informace, které by se zamlčovat neměly, které jsou třeba negativní, a to jak o EU, tak o konceptu liberální demokracie,“ začal zostra Volný.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Není si však úplně jist, kdo takovýto politický rámec veřejnoprávní televizi zadává. Vychází však z toho, že Radu ČT jmenují politici a politici naklonění EU volí do rad osobnosti nakloněné EU. Dnes se to trochu mění, protože se změnilo i složení Sněmovny, takže se najednou členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) může stát i spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, který se netají svým velmi kritickým pohledem na práci veřejnoprávní televize.

Volný je k práci ČT kritický např. kvůli prezidentským volbám v USA, kde podle jeho názoru dávali redaktoři ČT nepokrytě najevo své zděšení ze zvolení Donalda Trumpa 45. pánem Bílého domu.

„Česká televize mi přijde prounijní, probruselská, přijde mi protinárodní, protidemokratická. Já vnímám jako nejvyšší stupeň demokracie demokracii přímou a demokracie přímá je pravidelně ve zpravodajství České televize buďto přímo anebo nepřímo dehonestována,“ rozčiloval se.

Na Českou televizi, resp. na neznámého pachatele, se chystá podat sadu trestních oznámení, přičemž vychází z informací o fungování České televize, které se k němu dostávají zevnitř této instituce. Napřed si však tyto informace hodlá ověřit.

„Některé věci si tady můžeme na férovku říct. Třeba fond, ve kterém byly 4 miliardy korun, který přebíral současný pan ředitel (Petr Dvořák) od bývalého pana ředitele, ve kterém by měla podle rozpočtu zůstat asi 1 miliarda a 490 milionů, s tím, že Česká televize potřebuje asi 1,5 miliardy na svou digitalizaci, jinak prostě budeme platit velké pokuty,“ varoval Volný. Pokud Česká televize skončí ve ztrátě, tak se rýsuje možnost, že ČT nebude mít dost peněz na svůj provoz.

„Já si myslím, že minimálně část z těch peněz byla vyvedena z České televize nějakou formou nelegální činnosti, která je minimálně v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Tady si myslím, že můžu pustit informaci přímo z ČT, kde zazněla informace o zaplacení dopravních služeb, bylo to v řádu stovek milionů korun bez jakéhokoliv výběrového řízení, což pan Dvořák veřejně přiznal a připustil,“ prozradil Volný.

Konkrétní práci ale musí odvést policie, to není na poslancích. Policie musí zjistit, zda v ČT docházelo k nekalým věcem, a pokud ano, tak kdo za nimi stojí.

Volný ve vysílání oznámil, že nepodpoří žádnou ze zpráv o hospodaření České televize a hodlá situaci v tomto veřejnoprávním médiu nadále zkoumat. Věří, že se k němu mohou dostat ještě další informace o ČT od bývalých či současných zaměstnanců televize.

„Oni vědí, že já se České televize nebojím, Česká televize už mi nemůže ublížit víc, než se pokoušela v minulosti. Já jsem člověk, který tváří v tvář ČT nemá co ztratit, kdežto spousta mých kolegů se té moci, těch 7 miliard a toho, že ta Česká televize bude vždycky tahat za delší konec pilky, obává,“ poznamenal Volný s odkazem na roční rozpočet ČT.

Ve druhé polovině rozhovoru přehodil Luboš Xaver Veselý pomyslnou tematickou výhybku, když se zeptal: „Zradil vás Tomio Okamura, pane poslanče?“ Podle Volného je to zajímavá otázka, na kterou se prý sám snaží odpovědět už nějaký čas.

„Já nevím, jestli mě a tisíce lidí po této republice pan Okamura zradil nebo podvedl. Každopádně nám neříkal pravdu. Pan Okamura určitě lže. Pravidelně. V současné době lže dnes a denně,“ nebral si servítky Volný.

On osobně prý nevzhlížel k Okamurovi jako k vůdci. Raději šel za programem, za prosazováním přímé demokracie, za „švýcarizací“ této země, vysvětloval host. Problém podle Volného spočívá v tom, že Okamura hraje s voliči falešnou hru, protože navenek hájí přímou demokracii, ale v praxi se moc ve straně koncentruje v rukou několika lidí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Ta zrada byla v tom, že SPD není hnutím svobody a přímé demokracie, je hnutím přímé diktatury. A s pravděpodobností hraničící s jistotou je to soukromý byznys projekt nebo je to dokonce organizovaná akce protistrany, která si akorát našla tvář, hlas a příběh, který nabídla vlastencům, který nabídla lidem věřícím v přímou demokracii, ale je to falešný prorok, který chce cestu k přímé demokracii zastavit, zpomalit a pokud možno úplně zlikvidovat,“ uzavřel rozhovor.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …