Vondra by čekal, že prezident položí život za vlast. Kandidáti nechtějí

08.12.2012 18:21

V jedné z předvolebních debat uvedli kandidáti na prezidenta, že by nepoložili život za vlast. Odstupující ministr obrany Alexandr Vondra s tím ale nesouhlasí, podle něj máme kvůli tomu špatný příklad.Uvedl to v rozhlasové diskusi se Zdeňkem Šarapatkou na Radiu Bonton.

Vondra by čekal, že prezident položí život za vlast. Kandidáti nechtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

„Já bych od prezidentského kandidáta očekával, že je připraven, pokud si to doba vyžádá, dát i tu oběť nejvyšší,“ prohlásil v pořadu Host rádia Bonton Alexandr Vondra. Chápe, že s tím někteří kandidáti nemusí mít zkušenost. Přesto by prý něco takového očekával.

Sám nyní odchází z ministerstva obrany. „Je to na delší dobu z vysoké politiky,“ přiblížil. Spekulace, že by přešel do NATO, odmítl. „Já o žádné takové místo neusiluji a ani si nemyslím, že je realistické, aby kdokoliv z ČR tuto pozici získal,“ dodal Vondra.

Podle něj je „stoprocentně jisté“, že o místo generálního tajemníka nebude usilovat. „Chce to trošku nějakou skromnost, pokoru teď,“ myslí si. „Ten můj odchod není, že bych někde práskal dveřmi nebo že bych někde dostal nabídku, která se nedá odmítnout,“ dodal.

Navíc mu prý současná situaci ani nevadí. „Teď si užívám toho luxusu, že si mohu srovnat věci v hlavě,“ pochvaloval si Vondra. „Po sedmi letech poprvé mohu vyrazit v adventu koupit dětem dárky.“

Po pěti letech ve vysoké politice (byl i ministrem v Topolánkově vládě) z něj prý spadl stres. „Taková je politika. Politika je samozřejmě někdy kruté řemeslo, ale patří to k demokracii. Ministři přicházejí, ministři odcházejí...“ uvedl. „To, že odchází člověk s trochu pošramocenou pověstí, to je v politice běžné,“ dodal k aféře ProMoPro.

„Já si myslím, že se nemusím vůbec stydět za svou práci na ministerstvu obrany,“ řekl ale vzápětí. Do hodnocení své pravděpodobné nástupkyně Karolíny Peake se pouštět nehodlá, jen jí přeje hodně štěstí. „Myslím, že bude dobré, když v té práci, kterou jsme začali, bude pokračovat,“ dodal.

Nyní, když bude mít více volného času, se prý chystá hubnout. „K tomu potřebujete trošku méně jíst a trochu více spát. A já věřím, že to půjde,“ uvedl Vondra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…