Vondra zcela upřímně: Pokud to Němci udělají, můžeme ten společný trh zabalit

24.10.2022 21:16

Obrovský problém pro české firmy. Europoslanec Alexandr Vondra upozorňuje, že německá vláda je zase o krok blíže k pomoci firmám, zatímco česká vláda nikoliv. Němečtí poslanci schválili 200 miliard eur na regulaci cen. „Pokud tohle Němci udělají, můžeme společný trh zabalit,“ upozorňuje Vondra na svém facebooku.

Vondra zcela upřímně: Pokud to Němci udělají, můžeme ten společný trh zabalit
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

Na regulaci vysokých cen energií a na financování úlev bude mít Německý hospodářský stabilizační fond až 200 miliard eur (takřka pět bilionů korun). Poslanci spolkového sněmu v pátek souhlasili s vládním návrhem, aby si fond tyto peníze mohl vypůjčit. Parametry pomoci ale ještě neschvalovali.

Špatná zpráva pro české firmy, varuje v tomto kontextu poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra. „Aby naše velké firmy byly konkurenceschopné, tak když oni dají do ekonomiky 200 miliard eur, my bychom museli dát odhadem 20 miliard eur, což je 500 miliard korun,“ uvádí a vyčísluje, že to je ročně třetina rozpočtu, a už teď je deficit historicky nejvyšší – dvakrát po sobě víc než 350 miliard korun.

„K tomu přidat ještě dalších 500, to je cesta do bankrotu velmi rychle čili tohle není možné,“ dodává.

Teď jen apeluje na to, aby se nutně dohodla nějaká společná pravidla hry. „Protože pokud tohle Němci udělají na záchranu velkých podniků, tak mají konkurenční výhodu a společný trh můžeme zabalit,“ zakončuje Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…