Vondráček neuspěl u poslanců s úpravami jednacího řádu Sněmovny

26.04.2019 22:30

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) neuspěl v dolní parlamentní komoře s návrhem úprav sněmovního jednacího řádu, které podle něho měly vést k efektivnějšímu jednání poslanců. Sněmovna mu v dnešním prvním čtení vrátila předlohu k přepracování. Podle kritiků by ubrala práva zejména menším opozičním stranám. Vrácení návrhu k přepracování se obecně chápe jako měkčí forma zamítnutí.

Vondráček neuspěl u poslanců s úpravami jednacího řádu Sněmovny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny

K hlavním terčům výtek patřila navrhovaná změna procedurálních vet, která mohou uplatnit poslanecké kluby nebo skupiny poslanců. Měla více zohlednit početnost sněmovních frakcí. Zatímco nyní mohou zablokovat například schválení zákona zrychleně už v prvním čtení nebo výrazné zkrácení lhůty pro projednání zákona ve výborech nejméně dva poslanecké kluby, nově měly mít tyto nejméně 40 členů. K vetu by naopak postačily podpisy 40 poslanců místo současných 50 poslanců.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura to označil za útok největšího klubu na nejmenší kluby. Vrácení novely předkladateli k přepracování požadoval ze stejného důvodu šéf nejmenší frakce STAN Jan Farský. Hlasovalo pro ně 70 ze 132 přítomných poslanců. Farského návrh nepodpořili poslanci ANO, z některých dalších klubů už jen jednotlivci.

Část poslanců zpochybňovala Vondráčkovo poukazování na to, že návrh vzešel z jednání pracovní skupiny složené mimo jiné ze zástupců všech klubů. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že předloha obsahuje „miny“, o nichž Vondráček musel vědět, že na nich nebude shoda. Předseda Sněmovny ale tvrdil, že jde o dobrý návrh pro debatu. Obává se toho, že zralejší již nebude.

Předloha měla zejména rozšířit časový prostor pro závěrečné schvalování zákonů. Urychlit se mělo schvalování většiny mezinárodních smluv a zjednodušit projednávání některých zpráv. Vondráčkova novela měla zavést také třeba vynutitelnost úhrady pokuty, kterou poslanci uložil mandátový a imunitní výbor v disciplinárním řízení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…