Vondráček promluvil o srpnovém výročí: Neuvěřitelná vulgárnost demonstrantů

23.08.2018 18:38

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) se ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vyjádřil k protestním akcím konaným u příležitosti 50. výročí počátku sovětské okupace Československa. Když premiér Andrej Babiš coby bývalý člen komunistické strany a údajný agent komunistické Státní bezpečnosti mluvil o obětech okupace, dočkal se pískotu od kolem stojících lidí. Vondráček protest odsoudil.

Vondráček promluvil o srpnovém výročí: Neuvěřitelná vulgárnost demonstrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední zasedání vlády v demisi ve sněmovně. Zítra jmenuje prezident Miloš Zeman vládu novou. Až na tři ministry vlastně stejnou

„Alespoň po tu krátkou dobu se ty lidi mohli ovládnout. Proč to nebylo před tím a proč to nepočkalo až po,“ zlobil se Vondráček hned na úvod. Premiér země měl k výročí roku 1968 promluvit a také to udělal. „Před panem premiérem vystupoval pan Štěch, který byl členem komunistické strany ještě déle než pan premiér, ale tomu lidé tleskali,“ pokračoval Vondráček.

Předseda Sněmovny jedním dechem dodal, že se Babiš brání u soudu proti verdiktu, že byl agentem komunistické Státní bezpečnosti.

Lidé podle Vondráčka mají právo protestovat, ale má prý v mobilu video, které údajně dokazuje, jak se někteří demonstranti chovali sprostě. „Nesouhlasil jsem s vulgaritami, které tam zazněly,“ rozčiloval se dál Vondráček. „Nejsem schopen akceptovat formu. Absolutně. Protest může být inteligentní. To, co jsem zažil, to i mě změnilo. A pokud to někdo z politiků hájí, tak se tím také chová vulgárně.“

Z davu kolem Babiše prý čišely negativita a vulgarismus, jimž se Babiš bránil humorem. Co měl podle Vondráčka říct tak vtipného? Poděkoval podporovatelům hnutí ANO, že mu rostou preference. Podle Vondráčka šlo skutečně o pokus o vtip. Nedalo se dělat nic jiného, když demonstranti jeho ani Andreje Babiše nenechali promluvit. „Já nechávám druhé lidi domluvit, tak jsem k tomu byl vychován doma,“ uvedl.

Následně se bránil verdiktu, že Andrej Babiš hovořil o svobodě, ale současně znovu předal část moci komunistům. Vládu tvoří ANO a ČSSD, komunisté jako rozumná opoziční strana vládu podpořili.

Hnutí ANO prý k výročí roku 1968 vyslalo jasnou zprávu. „Ten message je jasný, že jsme proevropské hnutí, že jsme pro členství v NATO,“ zdůraznil.

Pár slov pronesl i na adresu neziskových organizací. Podle Vondráčka je namístě vést debatu o tom, zda je správné, aby tyto organizace dostávaly peníze od státu. V USA viděl velké neziskové organizace s významným jménem, které peníze nezískávají od státu, ale jen od soukromých dárců, což by prý mohlo být tou nejčistší cestou i pro Česko. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…