Vondrášek zveřejní výsledky šetření prezidia ohledně zákroku v Českém Krumlově

12.08.2022 6:50

Policejní prezident Martin Vondrášek dnes odpoledne zveřejní závěry šetření Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia k zákrokům na politických mítincích předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Veřejnost minulý týden kritizovala dva zákroky neuniformovaných policistů proti Babišovým odpůrcům. Vondrášek už v pondělí uvedl, že pokud bude policie muset v budoucnu zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté. Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů také dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.

Vondrášek zveřejní výsledky šetření prezidia ohledně zákroku v Českém Krumlově
Foto: Twitter J. Gavendy
Popisek: Z potyčky na mítinku A. Babiše

Kritiku vyvolal minulý týden zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově, při kterém rovněž policisté v civilu z akce odvezli ženu protestující proti Babišovi neoznačeným autem na služebnu. Zákrokem v Borovanech se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zákrok v Českém Krumlově řešil právě úřad vnitřní kontroly prezidia. Kázeňskému řízení čelí také policista, který měl na Babišově shromáždění na hlavě čepici s logem a heslem hnutí.

Vondrášek v pondělí po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) uvedl, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných shromážděních zasahuje policista v uniformě či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté. S Rakušanem se shodl na tom, že na předvolebních mítincích budou i členové antikonfliktního týmu, dokumentační skupiny i odboru vnitřní kontroly.

Protesty odpůrců provázely Babišova shromáždění i tento týden ve čtvrtek, například v Ústí nad Labem mítink provázely potyčky. Policisté na akci zaznamenali jedno protiprávní jednání, budou ale ještě vyhodnocovat pořízené záznamy. Na shromáždění dohlíželi uniformovaní policisté a antikonfliktní tým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…