Vracíme se na úroveň před covidem, slibuje Fiala. Statistici vytáhli trochu jiná čísla

28.12.2023 21:06

Premiér Petr Fiala (ODS) ve vánočním projevu sliboval lidem návrat tuzemské ekonomiky na předcovidovou úroveň. Jeho slib ale zřejmě zůstane nenaplněn. Tato úroveň je stále nedosažitelná, uvádí Český statistický úřad (ČSÚ).

Vracíme se na úroveň před covidem, slibuje Fiala. Statistici vytáhli trochu jiná čísla
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Vánoční projev premiéra Petra Fialy.

Petr Fiala se v nedělním vánočním projevu věnoval především ekonomickým tématům. Hovořil o naději, že to nejhorší má Česko už za sebou a příští rok bude mnohem lepší.

Jako dobrou zprávu zmínil zásadní pokles inflace v příštím roce, a tedy i návrat naší ekonomiky na úroveň před začátkem pandemie koronaviru. „Inflace se v průběhu příštího roku konečně dostane k hodnotám, na něž jsme byli zvyklí ještě před zhruba třemi lety. Jinými slovy: příští rok skončí neustálé zdražování a vaše reálné mzdy začnou opět růst. Projeví se to pozitivně ve vašich rodinných rozpočtech a úsporách,“ sliboval předseda vlády ve svém projevu.

Pod vedením Fialovy vlády se česká ekonomika jako jediná v rámci zemí Evropské unie ještě nedostala na úroveň před začátkem pandemie koronaviru. A tento stav se podle údajů Českého statistického úřadu jen tak nezmění.

„Průmysl v letech 2020 až 2023 musel zdolávat řadu nástrah. Návrat k růstu obvyklému v předchozím období bude velmi obtížný,“ uvádí Český statistický úřad na platformě X k vývoji průmyslu v následujících letech.

 

 

Tempo růstu z let před pandemií koronaviru je podle statistiků nyní nedosažitelné. „Jako zásadní limitující faktor pro znovunastartování dynamiky českého průmyslu se jeví slábnoucí poptávka tuzemských spotřebitelů navazující na dlouhodobý pokles reálných příjmů domácností,“ uvedl úřad.

Na základě konjunkturálních průzkumů Český statistický úřad poukázal na pokles důvěry spotřebitelů v ekonomiku. Podle čísel zveřejněných ve středu důvěra spotřebitelů v prosinci sestoupila nejníže od letošního ledna.

„V průběhu hodnoceného období musel český průmysl zdolávat celou řadu nástrah jako nedostatek materiálu a pracovní síly, strmě rostoucí ceny materiálů a energií nebo nedostatečnou poptávku. O tom svědčí i údaje o vývoji zakázek v průmyslu,“ poukázal ČSÚ.

V roce 2023 (na základě výsledků za leden až září) produkce průmyslu jako celku dosáhla předcovidové úrovně z roku 2019, resp. ji nepatrně překonala o 1,1 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…