Vrbětice: Nové pochyby: Proč... ? Expert promluvil

23.12.2021 11:21 | Ze sítí

Z PROFILŮ Někdejší poslanec ČSSD Antonín Seďa, expert sociální demokracie pro obranu, zase jednou usedl k počítači a jal se odpovídat čtenářům serveru ParlamentníListy.cz na jejich otázky. Tentokrát se věnoval ruskému útoku na sklad ve Vrběticích z roku 2014. Naznačil, že v kauze existuje celá řada problematických míst, na které je třeba najít odpověď. Zde jsou.

Vrbětice: Nové pochyby: Proč... ? Expert promluvil
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Antonín Seďa v roce 1989 v tehdejším Československu pomáhal obnovovat sociální demokracii. Od počátku 90. let hájil její barvy v komunální politice a v roce 2002 usedl dokonce v Poslanecké sněmovně, kde se věnoval otázkám obrany a bezpečnosti. Působil ve výboru pro obranu a bezpečnost. Tématu bezpečnosti se na poslanecké půdě věnoval dlouhých 15 let, než v roce 2017 ze Sněmovny odešel, resp. již nebyl zvolen.

Ještě jako poslanec zvolený za Zlínský kraj zažil Antonín Seďa výbuchy ve zbrojních skladech ve Vrběticích. Policie od roku 2014 prověřila několik verzí, jak k výbuchu mohlo dojít, ale nakonec ve spolupráci s Bezpečnostní informační službou dospěla k závěru, že za výbuchem dvou zbrojních skladů, při kterých zemřeli dva čeští občané, stáli ruští armádní zpravodajci Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz považuje tento závěr za dosud neprokázaný. Obrátil se proto s dotazem na Antonína Seďu.

„Uběhlo již osm měsíců od vystoupení premiéra vlády A. Babiše (ANO) a ministra vnitra J. Hamáčka (ČSSD) ve věci účasti ruských agentů, lidem zvaných Čuk a Gek, na výbuších v muničním skladu Vrbětice. Za těchto osm měsíců nebyly ze strany politiků, PČR ani BIS předloženy žádné důkazy o účasti těchto ruských agentů na Vrbětických výbuších. Je, dle Vašeho názoru, tato kauza uložena ‚k ledu' a zůstane tak pravděpodobnou příčinou neskonalý organizační nepořádek v muničním skladu, který byl pronajat soukromým firmám ze strany Ministerstva obrany, nebo se po několika letech od výbuchů ve Vrběticích dočkáme obratu a veřejnosti budou předloženy konkrétní důkazy o účasti ruských agentův této kauze?“ otázal se.

A Seďa odpověděl.

„Sám jste si na svoje dotazy odpověděl. Předně, nikdo nedošetřil, kdo a za jakých podmínek pronajal muniční sklady soukromým společnostem a přitom nezajistil bezpečnost. Nikdo neprošetřil, proč tato skutečnost nebyla oznámena IZS Zlínského kraje a Zlínskému kraji. Proč celou záležitost šetřila Policie ČR a BIS, když to měla mít na starosti Vojenská policie a Vojenské zpravodajství. Kdo a proč ‚objevil‘ záznamy z bezpečnostních kamer po letech, které mají usvědčovat ruské agenty. A tak bych mohl pokračovat,“ začal někdejší poslanec.

Jenže na tyto otázky podle něj nikdo odpověď nehledá.

„To máme volené zástupce, co? Je zajímavé, jak se zpolitizovala otrava Bečvy, ale že by pánové poslanci našeho kraje hejbnuli kostrou ve vztahu k došetření Vrbětic, to ne. Vlastní odškodnění má podle mého názoru pouze zavřít huby těm, kteří by chtěli znát odpovědi na výše uvedené dotazy. Vrbětice se staly ostudou naší politiky, včetně té zahraniční. Protože jsem v minulosti několikrát osobně Vrbětice i Slavičín navštívil, vím, kdo je odpovědný za stav, který tam panoval. A že nitky vedou k Topolánkově vládě a ke snaze privatizovat tyto sklady je také zřejmé. Podle mne celá kauza ‚vyšumí‘ tak, jako kauzy Lithium, OKD či Kubiceho zpráva. Proto je třeba se vždycky ptát: Komu ku prospěchu,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…