Vrtěti Fremrem. Co když Hrad věděl, koho posílá... A šlo o úplně něco jiného

09.08.2023 15:36 | Komentář

Tady Fremr, tam Fremr. Nástup nových ústavních soudců se smrsknul na otázku, zda je správné, aby v ÚS zasedl soudce, který za komunismu odsuzoval emigranty. To si Hrad svého kandidáta neprověřil? Zdá se, že Pavel udělal s Fremrem botu. Jenže je zde mnohem méně propírané jméno. A kontroverze u Roberta Fremra je tak dokonalá, že je na místě otázka, zda na Hradě nevěděli až moc dobře, co dělají, když ho k Ústavnímu soudu pošlou.

Vrtěti Fremrem. Co když Hrad věděl, koho posílá... A šlo o úplně něco jiného
Foto: Koláž
Popisek: Soudci Robert Fremr a Kateřina Ronovská - koláž PL

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
Kam se podíváš, tam Fremr. Podobizna „skoro, ale ještě ne“ ústavního soudce Roberta Fremra je na titulkách všude, každý se rád vyjádří, každý si přidá komentář či nějaký status na sociálních sítích. Tu o pokrytectví, tu o odpuštění, tu o soudnictví za komunismu, tu nějaký výsměch. Jak by řekl sir Humphrey, hodiny a hodiny produktivní práce. Prezident už jmenování Fremra zapauzoval, dokud se „nové“ skutečnosti, myšleno odsuzování emigrantů za to, že z republiky utekli, neprošetří.

Přiznám se, nejdříve jsem se domníval, že Fremr bude stejný případ jako Petr Pavel. Tedy někdo, kdo bude tancovat podle toho, jak se zrovna píská, právě kvůli své minulosti. Už si to nemyslím. Ve všem tom posměchu a nesouhlasu zaznívají důležité otázky: „To o tom nevěděli? To nemáme dost soudců bez komunistické minulosti? Proč ho navrhli?“

Představme si, že místo Fremra je navržen nějaký kandidát neposkvrněný komunistickou minulostí. Na koho se média soustředí? Volba ústavních soudců přitáhne pozornost tak jako tak. Ano, na Kateřinu Ronovskou, která vyučuje na Masarykově univerzitě a zároveň působí v dozorčí radě Nadace Independent Press. Řídí nadaci, kterou zakládali Pavlovi sponzoři v prezidentské volbě. Ronovská působí ve vlastnických strukturách Deníku N, jak uvádí server Borovan.

V redakční radě tohoto média svého času seděl i Petr Pavel. Řečeno lapidárně, Ronovská má k Petru Pavlovi mnohem blíže než Robert Fremr. Možná by se na ni zaměřila pouze média Pavlovi nenakloněná, ale i tak, ve vakuu by tato kauza mohla být nepříjemná a někdo veřejnoprávní by mohl začít mít tendenci zkoumat další nitky, které obě jména spojují. A zatímco Robert Fremr by byl řadový ústavní soudce, Ronovská už je vedená jako místopředsedkyně Ústavního soudu.

Umění odvést pozornost je v politice stejně důležité jako schopnost ji přitáhnout. Když se v médiích moc řeší pirát Kolařík, jeho manželka a milenka, „najednou“ se objeví fotografie s primátorkou Vaňkovou a bílým práškem. Když se v USA řeší Hunter Biden a jeho byznys, „najednou“ se objeví důkazy o existenci UFO.

A Robert Fremr je tak ideálně kontroverzní. Na jednu stranu má nezpochybnitelné zkušenosti a kariéru, dokonce i mezinárodní. Na druhou, má škraloup, kterému neodolá žádný upřímný pravdoláskař, ale ani Pavlův kritik. „Vždyť on si tam dosazuje lidi jako je on. Haha, to jste nečekali, co, Pavlovi voliči?“ Kdo odolá pokušení si kopnout? Na druhé straně jsou Hilšerové, Marvanové, Fišeři, kteří si zase rádi zaexhibují svou zásadovost vůči bývalým komunistům. Média cítí kauzu, lidí ochotných se vyjádřit je dost, sledovanost jde nahoru, „každej tomu rozumí“, v okurce téma jako seslané zhůry.

Jak to s Fremrem dopadne? Těžko říci. Prezident se může seznámit s novými skutečnostmi, odvolat, či neodvolat. Velice plodná debata o jmenování lidí s komunistickou minulostí poběží dál, koneckonců vyrovnávání se s ní je tak vděčné a pro všechny ty, kdo stáli na té správné straně, tak posilující. Konečně mají moc rozhodovat o lidských osudech, mohou odpouštět či zavrhovat.

Položme si však otázku, když se Fremr vysokého postu nedočká, co se pro Petra Pavla změní? Jsme v České republice. Nedá se samozřejmě vyloučit, že na Hradě jsou tak hloupí a neschopní, aby si minulost kandidáta neprověřili, nebylo by to ani poprvé, ani naposled. Ale sílí ve mně dojem, že Robert Fremr byl vybrán ne bez vědomí o jeho minulosti, ne bez ohledu na jeho minulost, ani přes jeho minulost, ale právě kvůli jeho minulosti. Aby se nediskutovalo o minulosti někoho jiného. Pokud ano, jednalo by se o partii hodnou správného rozvědčíka.

Autor je redaktor ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No jo, Ronovská,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽivotní zkouška , 09.08.2023 15:56:08
to je správně připomenutá osoba. Nikdy nesoudila, nikdy v praxi neaplikovala právo třeba jako advokát, proces rozhodování nezná, je to pustý teoretik a k tomu nebezpečně blízká Pepovi, který je jí zase nadobyčej silně zavázaný. Kam za odměnu s ní, že? A nota bene jí ještě udělat místopředsedkyní ÚS, to už je hodně přes čáru. Co je tato paní proti panu profesorovi Gerlochovi?

|  26 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …