Vsadili jsme si, že zvládneme Zemana lépe než vy, vypálil na ČSSD Kalousek

17.07.2013 23:00

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky byla ve středu promarněna šance nést odpovědnost za současnou krizi, řekl to na adresu dosavadních vládních stran. Ty ale předčasné volby nechtějí. Podle 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska takto lépe odrazí „nájezd“ prezidenta Miloše Zemana na sněmovnu.

Vsadili jsme si, že zvládneme Zemana lépe než vy, vypálil na ČSSD Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek se rozloučil s úřadem poslední tiskovou konferencí

Bohuslav Sobotka si podle svých slov myslel, že nástup Rusnokovy vlády podnítí i u koalice, aby podpořila předčasné volby. Jenže se tak nestalo. „Já se obávám, že Rusnokova vláda nebude katalyzátorem ani v příštích dnech a měsících,“ uvedl v Událostech, komentářích na ČT.

V příštích dnech hodlá jeho strana definovat svůj vztah k úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Podmínky, které zveřejnil 1. místopředseda Michal Hašek, pro celou stranu neplatí – Sobotka by je prý dokonce formuloval jinak.

Podobně v příštích dnech hodlají prodiskutovat svůj přístup k nové vládě i komunisté. „Pořád trváme na tom, že nejčistším řešením jsou předčasné volby,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Jelikož však tato možnost padla, hodlají dál jednat, především o programovém prohlášení. „My se velmi pečlivě rozmyslíme,“ ujišťoval v pořadu.

To bývalé vládní strany jsou o svém přístupu k Rusnokově vládě jasně rozhodnuty. „V programovém prohlášení nemůže být napsáno nic, co by vycházelo z vůle sněmovny,“ deklaroval Miroslav Kalousek, že TOP 09 se nebude zajímat ani o program vlády. „Bude to programové prohlášení prezidenta Zemana,“ dodal.

Jenže sněmovna se podle jeho slov neodvíjí od prezidentských voleb, a tak nikdo z TOP 09 Rusnokovu vládu nepodpoří a nebude hlasovat pro „programové priority někoho, kdo vůbec ve sněmovně zastoupen není“.

Podobně hovoří i úřadující předseda ODS Martin Kuba. Ten má prý pocit, že momentálně jde o souboj mezi Parlamentem a prezidentem.

V tomto duchu komentoval i Kalousek slova předsedy ČSSD Sobotky, že koalice akorát neměla odvahu zeptat se voličů, jestli chtějí pokračování jejich vlády. „My jsme si vsadili, že ten souboj o parlamentní demokracii svede lépe tato sněmovna než ta příští,“ uvedl. Až prý nastoupí vláda ČSSD, půjde akorát Zemanovi na ruku, a to je podle Kalouska špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …