Vše při starém, Wagner nabírá lidi dál. BBC volala do Ruska

30.06.2023 10:00

VÁLEČNÝ MONITORING Americká zpravodajská stanice uvedla, že generál Sergej Surovikin, někdejší velitel operací na Ukrajině, byl vlastně utajeným členem soukromé armády wagnerovců. Ti prý nabírají nové členy po celém Rusku, bez ohledu na to, jak teď ruský prezident Vladimir Putin vykresluje samotného Prigožina. Podle CNN může mít sám Prigožin jistý vliv i na NATO.

Vše při starém, Wagner nabírá lidi dál. BBC volala do Ruska
Foto: z internetu
Popisek: Wagner PMC

BBC upozornila, že navzdory tomu, že se před pár dny část soukromé armády wagnerovců pokusila o vzpouru, soukromá armáda dál provádí nábory.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26118 lidí
„Pomocí ruského telefonního čísla jsme zavolali do více než tuctu náborových středisek a na požádání uvedli, že se ptáme jménem bratra. Všichni, kteří nám odpověděli, potvrdili, že vše probíhá jako obvykle. Od Kaliningradu na západě až po Krasnodar na jihu nikdo nevěřil, že se skupina rozpouští. V arktickém městě Murmansk žena ve sportovním klubu Viking potvrdila, že stále přihlašuje bojovníky na Ukrajinu,“ uvedla BBC s tím, že dobrovolníci budou i nadále podepisovat smlouvu s wagnerovci a nikoli s ministerstvem obrany, jak to v posledním čase požaduje Kreml. Z ministerstva obrany Ruské federace zaznívá, že všechny skupiny smlouvy s ministerstvem podepisují, jen stoupenci Prigožina ne.

Náborářka v Krasnodaru na jihu Ruska při telefonátu s reportérem BBC zdůraznila, že všechno běží v původních kolejích. „Pracujeme. Kdyby se něco změnilo, řekli by nám to. Ale nic se neděje,“ měla jasno náborářka.

Náboráři prý stále slibují slušné platy, konkrétně 240 tisíc rublů, v přepočtu asi 60 tisíc korun. A v Bělorusku, kam se část wagnerovců přesune, se má běloruská armáda co naučit, protože wagnerovci mají nepoměrně více zkušeností.

Americká zpravodajská stanice CNN s odvoláním na investigativní centrum Dossier upozornila, že generál Sergej Surovikin, jenž byl podle listu Moscow Times zadržen, byl úzce propojen s wagnerovci až natolik, že měl zavedené tajné registrační číslo u této soukromé vojenské skupiny.  Platí to prý i o dalších asi 30 výše postavených ruských vojácích a členech bezpečnostních složek.

Deník Wall Street Journal uvedl, že ruské úřady se rozhodly převzít kontrolu nad aktivitami společnosti Wagner v zahraničí.

„Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin údajně odletěl do Damašku, aby syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi sdělil, že společnost Wagner již nebude v Sýrii působit jako nezávislá organizace a že personál společnosti Wagner se hlásí na ruské vojenské základně v Latákíji. Zástupci ruského ministerstva zahraničí údajně také sdělili prezidentovi Středoafrické republiky Faustinu-Archange Touaderovi a malijskému vedení, že Wagner bude v jejich zemích nadále působit,“ napsal k tématu washingtonský institut pro studium války.

O slovo se přihlásil také někdejší viceprezident z časů Donalda Trumpa Mike Pence, který naznačil, že ruský prezident Vladimir Putin teď možná nemá pod kontrolou úplně celou armádu.

Pence hovořil s Erin Burnettovou ze CNN v Kyjevě ve čtvrtek 29. června během nečekané návštěvy Ukrajiny.

CNN také upozornila, že na nadcházejícím summitu NATO ve Vilnijusu si musí členové vyjasnit, jak se postaví k ukrajinské žádosti o členství v alianci. Nikdo neočekává, že by Ukrajina byla na summitu ve Vilniusu pozvána ke vstupu do NATO,“ upozornil Christopher Skaluba, ředitel Transatlantické bezpečnostní iniciativy v nestranickém think tanku Atlantic Council. Jedním dechem však dodal, že Ukrajinci potřebují jasný cestovní plán, ze kterého by vyčetli, že po splnění těch a těch kroků budou přijati do aliance. „Musí to být něco měřitelného. Nějaká kritéria, časový plán, věci, které musí Ukrajina splnit,“ řekl.

Skaluba se podle svých slov obává, že nedostatek shody v této otázce „začne signalizovat obavy, zda ta solidarita, kterou jsme za Ukrajinou viděli poslední rok a půl, zůstane stejná“.

CNN upozornila na ještě jednu věc spojenou s NATO. Objevují se prý úvahy na téma, že pokus o puč z pera Jevgenije Prigožina by mohl napomoci současnému generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi, aby na tomto postu zůstal i v dalším funkčním období.

Nor Stoltenberg je ve funkci od 1. října 2014. Jedno funkční období čítá 5 let.

„Sázky jsou nyní v souvislosti s Ruskem a politickým chaosem vyšší, takže udržení pevné ruky, jako je Stoltenberg, je pravděpodobně atraktivnější než před týdnem,“ řekl Skaluba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hodně humbuku o něčem, co se nás netýká, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.06.2023 10:42:17
Ve světě je mnoho "soukromých armád" a%t se to jmenuje jakkoliv, USA mají stejně velké jako je ta Ruská. Ale je třeba opakovaně psát o Rusku, o Prigožinovi a dělat nejistoty, ptotože nás to má zmást v hodnocení skutečné situaci na Ukrajině a v Rusku,. Dále západu vadí, že jejich armády, a soukromé armády vytěsňují rusové, protože jim třeba v Africe více věří, než Americkým, Britským, Francouzkým. A tak západ ztrácí moc na Africkými zeměmi, které se chtějí dostat z diktátu západního kapitálu a nechtěji se nechat vydírat, okrádat.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …