Vše už vyplácal u Bachmutu. „Za vše může on.“ Ukrajina: Zvěsti o novém veliteli

12.02.2024 8:17 | Analýza

Od minulého týdne má Ukrajina nového vrchního velitele ozbrojených sil. Podle poradce prezidenta Zelenského Podoljaka byla výměna potřeba, aby se zabránilo stagnaci na frontě. Což si někteří analytici vykládají tak, že se Syrskyj, který je u vojáků extrémně neoblíben, bude snažit zachránit a znovu dobýt Avdijivku, ve které již Rusové značně postoupili. Jak ale jeden z analytiků poukazuje, není čím, protože značnou část armády Syrskyj už vyplýtval na Bachmut. Ale to prý neznamená, že se o to nepokusí, i když to povede ke katastrofickým ztrátám a následek bude podobný jako v druhé světové válce.

Vše už vyplácal u Bachmutu. „Za vše může on.“ Ukrajina: Zvěsti o novém veliteli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Oleksandr Syrskyj

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj byl minulý týden nahrazen Oleksandrem Syrskym. Michailo Podoljak, poradce prezidenta Zelenského na síti X uvedl, že toto rozhodnutí vychází z „nutnosti přezkoumat taktiky, které minulý rok nezajistily úspěch, zabránit stagnaci na frontě, která negativně ovlivňuje nálady veřejnosti, najít nová funkční high-tech řešení, která umožní zachovat a rozvinout iniciativu a také z důležitosti reforem správy armády“.

Podle kanadského novináře Neila Hauera je ovšem mezi vojáky i důstojníky Syrskyj silně neoblíben. „V posledních dnech jsem mluvil s řadou vojáků a důstojníků a každý z nich skutečně nesnáší, že nahradili Zalužného Syrskym. Morálka na frontě byla už tak dost špatná vzhledem k nedostatku posil. Teď je toxická.“

Jak to jeden z vojáků řekl: Všechna špatná rozhodnutí v roce 2023 se dají vysledovat k Syrskému a Zelenskému, když přehlasovali Zalužného, a teď jsme dobrého generála nahradili špatným.

„Stojí za povšimnutí, že Syrskyj je generál, který zkušené vojáky vyplýtval na udržení Bachmutu, když se poměr ztrát zhoršil, a také je hlavním důvodem, proč jedna třetina síly protiofenzivy šla na zbytečné útoky na Bachmut,“ popsal Syrského Haurer.

Kombinace pověsti Syrského a důrazu na to, aby „situace na frontě nestagnovala“ vede některé analytiky k předpokladu, že se Syrskyj pokusí o protiútok u Avdijivky, kde Rusové pronikli do města a vypadá to, že ukrajinští obránci budou bez zásob zakrátko obklíčeni.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já věřím tomu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.02.2024 9:47:51
že pro ukrajinskou vládu stejně tak pro západní politiky a politiky USA je situace velice složitá. 52 státu dodalo Ukrajině "pomoc" celkově přesahující 100 miliard dolarů. Jediným výsledkem je přes 600 000 mrtvých ukrajinských vojáků, stejný počet invalidů, zničená velká část Ukrajiny, obyvatelstvo Ukrajiny v zahraničí. Výsledek celé té obrovské pomoci je tedy velice záporný. Ukrajina prohrává, Západ i kdyby začal vyrábět vojenský materiál nikdy jeho množství nedosáhne úrovně výroby v Rusku!! I přes toto všechno Ukrajina se Západem mluví o nějaké protiofenzívě. Jak ta skončí vědí všichni již předem. Jsem obyčejný člověk, který nechápe nic z toho co Západ dělá. Při součtu výše uvedeného mně vychází, že nazrál čas k vyjednávání. Ale ne z pozice síly. Z pozice poraženého, protože poraženým Západ s Ukrajinou je, jen si to nechce přiznat a denně to stojí 1 000 dalších ukrajinských životů

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…