Všichni Češi v kauze Panama Papers budou zveřejněni, pohrozila novinářka

04.04.2016 22:03

Zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová uvedla v rozhovoru pro server iDnes.cz, že do měsíce se lidé dozvědí jména všech Čechů, kteří figurují v kauze Panama Papers. Je jich celkem 283.

Všichni Češi v kauze Panama Papers budou zveřejněni, pohrozila novinářka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Panama Papers je nejnovější kauzou, v níž jde o masivní únik dat o obřím byznysu s ukrýváním miliard v daňových rájích. „Během dubna pojedeme jednotlivé kauzy. Plánujeme, že koncem měsíce bychom my nebo přímo ICJ, což je hlavní mezinárodní koordinátor, zveřejnili celé seznamy,“ uvedla Holcová. Více sdělila také pro DVTV.cz, kde mimo jiné uvedla jména světových státníků, kteří v dokumentech figurují. „Na Panama Papers je 12 prezidentů a rodinní příslušníci dalších, třeba Vladimir Putin měl podivný fond, přes který získával miliony dolarů,“ řekla.

Celý pořad najdete ZDE

V souvislosti s kauzou zazněla již i řada českých jmen, například podnikatelé Petr Kellner, Daniel Křetínský, Petr Speychal či podnikatel Martin Benda, jak nyní doplnila novinářka. Podle ní nejsou sice na seznamu jména politiků, ale nyní dochází k tomu, že se prověřují akcie na doručitele, jež mají adresu v Ústí nad Labem. „A prověřujeme, nakolik tam bude propojení na nějaké politiky, nebo ne. Ale to budeme vědět, až k tomu přečteme všechny dokumenty, což jsme ještě nestihli,“ dodala.

Podle jejích slov dostali přístup ke všem dokumentům, nejen k těm, které se týkají Česka. Slovenský seznam je podle jejích zjištění mnohem kratší. „A vlastně v něm není na první pohled žádné skandální odhalení. Je tam ale jedna velmi zajímavá firma, ale tu bych nerada prozrazovala takto dopředu,“ řekla. 

Původní text ZDE

Zároveň také uvedla, že není však důvodem spojovat všechna jména, která se v souvislosti s kauzou objeví, automaticky s nějakou nekalou činností. „Proto jsme tak opatrní a postupujeme tak pomalu. Nechceme pustit informaci, která není ověřená. Nechceme vrhnout špatné světlo na lidi jen proto, že se ocitli na těch seznamech. Nicméně naše zkušenost nám říká, že firmy v daňových rájích si nezakládají úplně obyčejní lidé, a velká část těch firem má nějaký postranní důvod pro své založení – ať už jsou to snižování daní nebo praní špinavých peněz,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…