Všichni naštvaní. P*tomci, padá. V ČSSD to houstne

15.04.2021 7:36

Já vás do té Sněmovny dovedu, hřímal Hamáček na sjezdu minulý týden. A bouchal přitom do stolu. Své spolustraníky ale vyzýval k tomu, aby ČSSD mluvila jedním hlasem. Realita je však jiná. Hamáček od sjezdu dostává ránu za ranou.

Všichni naštvaní. P*tomci, padá. V ČSSD to houstne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Jan Hamáček obhájil post předsedy ČSSD a porazil na hlavu své vyzyvatele Tomáše Petříčka a Kateřinu Valachovou. Novými místopředsedy strany se stali straníci, které si přál. Poté prohlásil, že strana teď bude mluvit jedním hlasem a bude se soustředit na blížící se sněmovní volby.

Jenže ouha. Od sjezdu neuplynul ještě ani týden a Jan Hamáček si může o tom, že bude ČSSD mluvit jedním hlasme, nechat jen zdát. Ukazuje se, že strana zůstává rozdělená. Toto rozdělení trvá minimálně od odchodu Jiřího Paroubka z čela strany po volbách 2010. Novým předsedou partaje se tehdy stal Bohuslav Sobotka, představitel liberálnějšího křídla ČSSD a jeho prvním místopředsedů se stal Michal Hašek, představitel konzervativnějšího křídla.

Hamáček jako představitel konzervativnějšího křídla dostává od svých spolustraníků ránu za ranou.

„Na sjezdu jsem řekl, že pácháme sebevraždu a letíme z okna. Teď jsme ještě o patro níž, pád je neodvratný. Do Sněmovny se nedostaneme, to je jasné,“ řekl CNN Prima News senátor Petr Vícha. „Až prohrajeme volby, pak tohle vedení odstoupí a možná budou mít šanci jiní. Ale to už budeme mimo Sněmovnu a dostat se potom zpátky je téměř nadlidský úkol. Stačí pár pitomců a dokážou zničit stranu, která existuje 140 let,“ dodal.

Hamáčkovi spolustraníci jsou mimo jiné roztrpčeni z toho, že Hamáček vyhodil z vlády exministra zahraničí Tomáše Petříčka bez toho, aby měl jasno v tom, kdo ho na resortu nahradí.

Hamáček sice navrhl na post ministr zahraničí stávajícího šéfa resortu kultury Lubomíra Zaorálka, ale ten prohlásil, že ministrem zahraničí bude jen v případě, že nebude hrát jen doplňkovou úlohu prezidentu Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a stane se plnohodnotným ministrem zahraničí. V současné době je podle Zaorálka ministerstvo zahraničí „vykuchané“.

„Naštvání ve straně určitě je. Nikdo nechápe, že se nedohodli na tak zásadní věci a udělali z toho smutnou grotesku,“ posteskl si jeden z poslanců ČSSD. „Nadšený z toho není nikdo. Tomu odpovídá atmosféra,“ popsal další. „Je to amatérismus,“ prohlásil další z poslanců, se kterými redakce hovořila.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dal najevo, že nepodpoří ČSSD jako kandidát do Sněmovny a bude se soustředit jen a pouze na práci pro kraj.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…