Vy máte drzost mluvit o solidaritě, Jurečko? Šlachta nebude mlčet

16.02.2023 17:17 | Komentář

Hnutí Přísaha se na podzim roku 2021 jen těsně nedostalo do Poslanecké sněmovny; i to přispělo k pohodlné většině Fialovy pětikoalice. Hnutí založené Robertem Šlachtou by totiž v Poslanecké sněmovně nejspíš bylo velmi tvrdou opozicí. Nad plánem ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na snižování valorizace důchodů předseda Přísahy hovoří o nehoráznosti a drzém výsměchu.

Vy máte drzost mluvit o solidaritě, Jurečko? Šlachta nebude mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

„Plán zvýšit důchody méně, než aktuálně nařizuje zákon, je výrazem arogance a neochoty vcítit se do role seniorů, kteří patří k nejohroženější skupině lidí,“ vzkazuje Robert Šlachta.

Jde navíc nejen o seniory, ale též o invalidy, nebo o důchody pozůstalostní.

„Vzhledem k 17% inflaci je mimořádné zvýšení důchodů letos v červnu nezbytností,“ dodává šéf Přísahy pro ParlamentníListy.cz. Podotýká, že zejména ceny některých základních potravin v posledních týdnech vyletěly tak, že to přesahuje únosnou mez i pro průměrného penzistu.

„Na rozdíl od vládních činitelů, my nejsme odtržení od životní reality, a proto se důrazně vymezujeme proti úpravě valorizačního vzorce,“ ujišťuje Šlachta.

Plány avizované ministrem Jurečkou podle Šlachty důchodce jednoznačně poškodí. Ministr práce plán sice hájí vysokými státními výdaji, ale podle Šlachty je to hloupé. Stát podle něj v loňském roce kvůli inflaci a vysoké DPH kasíroval od občanů stovky miliard nad plánované příjmy.

„Taková nehoráznost se nedá přejít mlčením,“ říká Robert Šlachta. „Pokud je vláda neschopná a tvrdí, že nemá dost peněz, tak ať začne šetřit u sebe, u svých zbytečných ministerstev a politických trafikantů,“ vybízí.

V situaci, kdy se za jedno vejce platí šest korun a za kilo cukru 35 korun, je podle něj navýšení důchodu o čtyři stovky, které vyšly z Jurečkova vzorce, výsměchem všem, kteří celý život poctivě pracovali.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Alarmující navíc je, v jakém spěchu a tajnostech vláda chce změnu zavést do legislativy. Marian Jurečka to chce protlačit Sněmovnou už v příštím týdnu. Ministra prý nejspíš vůbec netrápí, že poškozuje lidi s těmi nejnižšími příjmy.

„Naopak má drzost zaštiťovat se slovy o solidaritě s mladší generací a nutností ji podpořit,“ žasne Šlachta.

Ještě dál podle něj zašel Petr Fiala, který hovoří o „mezigenerační spravedlnosti“, čímž na zchudlé důchodce navíc uvaluje pocit viny, že chtějí něco nespravedlivého. „To už je jen třešnička na tom nazdobeném vládním dortu, opentleném velkými slovy, do kterého si ale běžný smrtelník ani nekousne,“ uzavírá předseda Přísahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

mají tu drzost, a jak se u toho, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 16.02.2023 17:31:03
tváří...je to nehorázné.. a to ještě černochová jmenovala bez výběrového řízení nového šéfa VTÚ... to jako zákony a pravidla pro ten fijalovej pětihnus neplatí?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …