Vy řečtí zrádci! USA jsou šokovány tím, že se v Řecku roztahují Putinovi špioni a vláda se s nimi objímá. Je to jak z filmu

09.07.2015 12:17

Podle serveru Daily Beast nejvíce z řecké krize v současné době těží Putinovo Rusko, které si v zemi buduje prostřednictvím svých zpravodajských důstojníků stále silnější pozice. Z vyjádření několika západních zpravodajců vyplývá, že nedůvěra k Řekům je nyní ještě větší než v dobách studené války.

Vy řečtí zrádci! USA jsou šokovány tím, že se v Řecku roztahují Putinovi špioni a vláda se s nimi objímá. Je to jak z filmu
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Vazby mezi řeckou vládnoucí stranou Syriza a Moskvou nejsou žádnou novinkou. Vzájemné diskuze mezi vůdci Syrizy a představiteli ruské moci, včetně například neofašistického ideologa Alexandra Dugina, probíhaly dávno před nástupem premiéra Tsiprase k moci. Obavy, že Atény již spadají do sféry vlivu Moskvy tedy nejsou žádnými nereálnými fantaziemi,“ soudí americký server. Zejména velitelé z NATO se údajně obávají, že Řekové již nyní sdílejí s Moskvou některé zpravodajské informace.

Jak ovšem uvádí Daily Beast, úvahy o případném odchodu Řecka z NATO jsou ještě nepravděpodobnější než jejich odchod z Evropské unie. „Obě partnerství přinášejí Řecku značné výhody. Určitě ale nastal čas ptát se této země, kde leží její sympatie. Jestli východním nebo západním směrem,“ konstatuje americkém médium s tím, že ruské zpravodajské služby v současné krizi hrají důležitou roli. „Řecko je již dlouho prostorem pro činnosti ruských špiónů. Operativci KGB měli v Řecku ideální pracovní podmínky i během studené války. Oni a jejich následovníci dokázali proniknout do řeckého veřejného prostoru velmi hluboko,“ uvádí Daily Beast.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Zejména za Putinovy éry byly tyto skryté vazby obnoveny a ruští špióni dnes mají v Řecku snad ještě větší pole působnosti než v dobách SSSR. Po vítězství radikální levicové strany Syriza byl kontingent ruských diplomatů, tedy důstojníků zpravodajských služeb, ještě více posílen. Stále častější setkání mezi řeckými politiky a zástupci ruských služeb jsou příčinou značného znepokojení v Bruselu i Washingtonu,“ píše Daily Beast a zmiňuje podepsané memorandum o porozumění mezi aténským think tankem Ústav pro geopolitická studia a jeho moskevským protějškem v podobě Ruského institutu pro strategická studia (RISI).

Podle Daily Beast však RISI není zcela standardním think tankem, protože v jeho čele stojí bývalý důstojník KGB Leonid Rešetnikov a RISI oficiálně spadá do administrativy prezidenta Putina. „Rešetnikov byl dříve oddaným komunistou a dnes je stejně oddaným ortodoxním křesťanem. Patří mezi nejvlivnější osoby pohybující se v Kremlu, pokud jde o oblast špionáže. Hovoří plynule řecky i srbsky a hraje velkou roli v ruských aktivitách na Balkáně: Rešetnikov pravidelně navštěvuje státy jihovýchodní Evropy, kde na konferencích odsuzuje západní imperialismus a vyzdvihuje pravoslavné duchovní,“ poznamenává Daily Beast.

Sídlo RISI dokonce řecký premiér Tsipras osobně navštívil. „Některé zprávy vycházející z Atén vypadají, jako kdyby je vytvořili ruští zpravodajci. Vždycky jsme měli o Řecku své pochybnosti, ale dnešní situace je opravdu ještě horší než za dob studené války,“ cituje server vyjádření jednoho nejmenovaného evropského zpravodajského důstojníka. Podle amerického zpravodajce, který je nyní již v penzi, jsou Řekové na straně NATO čistě jen „technicky“. Jak uvádí, ani americká CIA nikdy Řekům příliš nedůvěřovala. Zejména od doby, kdy byl v roce 1975 přímo v Aténách zavražděn šéf zdejší pobočky CIA Richard Welch. „Nyní jsme bohužel opět v bodě nula. Je to jako za starých špatných časů, kdy jsme jim nemohli věřit,“ stěžuje si bývalý americký zpravodajec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…