Výběry ředitelů škol prý byly zmanipulované. Vnitro ale chyby nenašlo

02.08.2012 20:02

Kraje a obce pořádaly konkurzy na posty ředitelů škol, kteří byli ve funkci více než šest let. Jenže několik ředitelů v konkurzech neuspělo a stěžovalo si na zmanipulované konkurzy. Ministerstvo vnitra však tvrdí, že žádné porušení zákona nenašlo.

Výběry ředitelů škol prý byly zmanipulované. Vnitro ale chyby nenašlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na přednášce. Ilustrační foto

Přezkoumání konkurzu požadovala například Jarmila Zábranská, která bude odcházet z postu ředitelky Obchodní akademie Vlašim. Školu vedla více než dvacet let. Ve funkci ji ale nahradil Jiří Tůma. Proto si stěžovala na člena komise Zdeňka Seidla, který je náměstkem hejtmanky za ČSSD, přičemž Tůma za tuto stranu kdysi kandidoval.

"Jsem z toho konsternovaná. Vidím to jako politický komplot proti mně. Z ministerstva mi ale odpověděli, že je to v kompetenci kraje. Z kraje mi oznámili, že konkurz proběhl řádně," stěžovala si Zábranská serveru iDnes.cz. Sama je zastupitelkou obce za Volbu pro město Vlašim.

Že by k takové manipulaci došlo, ale Seidl popírá. "Rozhodlo pouze to, že byl tento kandidát lepší. Je to zástupce ředitele místní průmyslovky a vysoce renomovaný člověk," prohlásil s tím, že mu ředitelka ještě před konkurzem psala a volala.

Stížnosti na průběh konkurzů zpracovávalo ministerstvo vnitra, pod které spadá působnost krajů. "Dostali jsme zhruba deset podnětů. Konkursní řízení ale proběhla v souladu se zákonem. Obecně byly shledány pouze formální nedostatky," okomentovala to mluvčí Denisa Čermáková.

Kdyby ale přece jen resort shledal chyby, stejně by nebylo jasné, jak s případy naložit. V zákoně není řečeno, zda by se v takovém případě měl konkurz zrušit či opakovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…