Výbor ROP bude řešit Čapí hnízdo 16. ledna

05.01.2018 14:18

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy bude jednat o vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování 16. ledna. Novinářům to dnes řekla předsedkyně výboru a hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), napsala ČTK.

Výbor ROP bude řešit Čapí hnízdo 16. ledna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO) a žádá Sněmovnu o jeho vydání. Ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia uvedl, že úřad se přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

Vyjmutí znamená, že na projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Vyjmutí projektů umožní, aby ČR od komise obdržela maximální možnou sumu peněz, kterou pro příslušný operační program mohla z EU obdržet. Po příjemcích dotace v případě prokázání protiprávního jednání bude prostředky vymáhat poskytovatel dotace.

Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Ve středních Čechách se to týká Čapího hnízda a menšího projektu na Mladoboleslavsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…