Výbuch Nord Streamu: Ze Švédska zazněla verze, jak to mohlo být

06.04.2023 15:37

Podle švédského prokurátora, který vyšetřuje loňské exploze na plynovodech Nord Stream, je nejvíce pravděpodobným scénářem, že za výbuchy stála „státem sponzorovaná skupina“. Je nicméně stále „teoreticky možné“, že měla incident na svědomí určitá nezávislá skupina, dodal Mats Ljungqvist. Doplnil, že typ výbušniny použitý při útocích vyloučil „velké množství hráčů“, uvedla agentura Reuters.

Výbuch Nord Streamu: Ze Švédska zazněla verze, jak to mohlo být
Foto: Repro Youtube
Popisek: Únik plynu z plynovodu Nord Stream

Potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále Evropy, loni v září poškodily dosud nevysvětlené výbuchy. V tu dobu plynovodem Nord Stream 1 plyn neproudil, což Rusko zdůvodňovalo nutnou údržbou. Nord Stream 2 sice byl dokončen, ale kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím nebyl spuštěn.

Kdo stál za poškozením plynovodů, dosud není jasné. Německé úřady vycházejí z toho, že exploze byly dílem sabotáže, pachatele ale neznají. Stále se prověřuje několik možných hypotéz. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. List The New York Times nedávno napsal, že za sabotáží mohla být proukrajinská skupina. Ukrajina jakékoli zapojení do věci odmítá. O věrohodnosti této verze pochybuje i Rusko, napsal list Kommersant.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Další pohádka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 06.04.2023 15:59:01
Myslím, že lidé nejsou hloupí a pohádky vykládejte dětem. Jediný prospěch a techniku na provedení této akce má nejmenovaná země. Rusku přece stačí zatáhnou kohoutek a ostatní země Evropy levný plyn z Ruska potřebují. Nech mluví co chtějí, tak to je.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…